volkskrant.nl, 16-08-2017, door Arnout Brouwers, Laura De Jong, Henk Müller, Chris Rutenfrans, Hans Wansink, Inge Schouten en Wim Bossema uitleg of detail 2010

Opinieblog - Het is nu echt gedaan met Trumps morele gezag, denkt CNN

Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.Berichten

- 16 augustus 2017, 11:13


Het is Donald Trump gisteravond toch nog weer gelukt een groot deel van de media en de politici te shockeren. Het geweld bij de extreem-rechtse manifestatie in Charlottesville was net zo goed te wijten aan de linkse tegenbetogers, zei hij op vragen van journalisten op een geïmproviseerde ‘persconferentie’ over infrastructuur. Daarmee haalde hij zijn eerdere, voorgelezen ‘correcte’ verklaring weer onderuit. Verbijstering, verontwaardiging en grote zorgen klonken meteen in het CNN-programma van Wolf Blitzer, wiens vier grootouders door de Duitse Nazi’s zijn vermoord en nu een Amerikaanse president een groep hoorde paaien die de leus riep: ‘Joden zullen ons niet regeren!’ Dit is het kantelpunt voor Trumps aanhang, denkt hij.

‘Dank u president Trump voor uw eerlijkheid en moed om de waarheid te vertellen over #Charlottesville & de linkse terroristen van de BLM/Antifa te veroordelen’, tweette David Duke, de bekendste voorman en ideoloog van de ‘white supremacists’, de groeperingen die het witte ras als superieur beschouwen.

Morele meltdown
Dat was voor CNN’s Blitzer een duidelijk teken welke kant Trump in wezen heeft gekozen. Hij vroeg: zijn we nu getuige van het historische kantelmoment waarop de ontmaskering van Trump voor zijn eigen gematigde, Republikeinse achterban begint? Van Trumps morele ‘meltdown’?

De Republikeinse voorzitter van het Huis, Paul Ryan, reageerde in ieder geval snel nadat de schokkende beelden van Trumps boze woordenwisselingen met journalisten in de lobby van zijn Trump Tower in New York op de televisie waren verschenen. ‘De uitspraken waren ‘weerzinwekkend’ en ‘er kan geen morele ambivalentie bestaan’. Senator Marco Rubio (rivaal van Trump in de voorronde) tweette: ‘De #WhiteSupremacy groepen zullen het als een overwinning zien 50 procent van de schuld te krijgen’, en: ‘We mogen niet toestaan dat dit oude kwaad een wederopstanding maakt.’

CNN liet de zwarte mensenrechtenactivist Cornell William Brooks (leider van de NAACP) aan het woord. ‘Dit is geen kwestie van blank tegen zwart’, zei die. Dit is een ‘strijd tegen onverdraagzaamheid’, zoals gepropageerd door Trump. ‘Ik zie niet hoe hij zich nog uit de morele afgrond kan werken.’

De Democratisch senator Richard Blumenthal was aangeslagen, ook zijn Joodse familie vluchtte voor de Nazi’s naar Amerika. Hij had niet gedacht vergelijkbare taferelen van fakkeldragende en anti-semitische leuzen scanderende nazi’s nu nog in de VS te moeten zien. ‘Er mag niet meer worden goedgepraat: dit was een terroristische, binnenlandse aanslag.’ En hij voegde eraan toe dat minister van Justitie Sessions dat goed had verwoord (een schimpscheut naar Trump). Vrijdagavond reed de extreem-rechtse activist James Alex Fields met een auto in op de menigte van tegenbetogers en doodde Heather Heyer.

De commentatoren bij Blitzer waren eensgezind in hun afkeuring van Trumps uitbarsting (ook de Republikeinse senator John McCain kreeg een veeg uit de pan). David Axelrod: ‘De kiezers van Donald Trump kozen niet hiervoor, maar om hun frustraties te uiten.’ Ze zouden zich nu wel achter hun oren krabben, dacht hij.

Jeffrey Toobin (The New Yorker) vond dat de anderen wat al te hard van stapel liepen in hun hoop dat Trump zijn Waterloo heeft gevonden. ‘Ik ben wat cynischer.’ Het zou best kunnen dat er veel meer witte aanhangers van Trump zijn die deze vrijage met extremistische randgroepen wel prachtig vinden dan de CNN-kijkers denken, zei hij.

Red.: 
 

Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]