Volkskrant.nl, 15-11-2017, door Leen Vervaeke uitleg of detail 2009

Opnieuw vechtpartijen in Brussel tussen grote groepen jongeren en politie

In het centrum van Brussel zijn woensdag opnieuw gevechten uitgebroken tussen grote groepen jongeren en de politie. Daarbij werd de politie bekogeld met stenen, en werden ramen van omliggende gebouwen en auto's vernield. In dezelfde buurt vonden afgelopen weekend ook al zware rellen plaats, waarbij 22 agenten gewond raakten en tal van winkels werden vernield.


Woensdagnamiddag waren honderden, vooral allochtone, jongeren samengekomen op het Brusselse Muntplein, na een oproep op sociale media van een populaire rapper om hem te helpen bij het maken van een videoclip. Toen de politie rond 16 uur wilde ingrijpen in de ongeautoriseerde bijeenkomst, keerde een tweehonderdtal jongeren zich tegen de agenten. Op videobeelden is te zien hoe de politie zich aanvankelijk moest terugtrekken, niet opgewassen tegen de grote groep aanvallers.

Met behulp van extra versterking en een waterkanon kreeg de politie de gevechten rond 17 uur onder controle, aldus de Belgische media. Er werden minstens zestien arrestaties verricht. Volgens de politie is er geen verband met de rellen die afgelopen zaterdagavond in Brussel plaatsvonden.

Na die rellen, die uitbraken na de WK-kwalificatiewedstrijd Marokko-Ivoorkust, kreeg de Brusselse politie zware kritiek. Omdat de voetbalmatch over het hoofd was gezien als risicowedstrijd, was de politieaanwezigheid tijdens de viering van Marokkaanse supporters na de wedstrijd te klein. Toen het straatfeest ontaardde in rellen, duurde het bovendien erg lang voor er versterking kwam opdagen.

Getroffen handelaars vertelden de afgelopen dagen in de Belgische media hoe relschoppers een half uur tot een uur lang konden plunderen en brandstichten in hun winkels, voor de politie zich liet zien. De schade loopt in de tienduizenden, mogelijk honderdduizenden euro's, maar de politie kon geen enkele relschopper arresteren. Ze hoopt dat nu nog op basis van camerabeelden te doen.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (Parti Socialiste) verdedigde zijn politiekorps, dat volgens hem 'snel en koelbloedig had gereageerd'. Die uitspraak kwam hem op scherpe verwijten te staan. Het functioneren en vooral de organisatie van de Brusselse politie, die verdeeld is in zes zones, is een bron van eeuwige twist tussen Vlaamse en Franstalige politici, maar dit keer klonk ook veel kritiek vanuit Franstalige hoek.


Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .

[an error occurred while processing this directive]