Volkskrant.nl, 16-11-2017, door Leen Vervaeke uitleg of detail 2009Franse vlogger zorgde onbedoeld voor rellen in Brussel, maar daar komt hij niet zomaar mee weg


Een onbesuisde Franse vlogger blijkt aan de basis te liggen van de rellen afgelopen woensdag in Brussel, waarbij een honderdtal jongeren de politie aanviel.


Tussentitels: De video's zijn onschuldig, zijn fans zijn vooral jonge tienermeisjes
De Stad Brussel wil de schade op de socialemediaster verhalenVargasss92 - ruim een miljoen volgers op sociale media - brengt in Frankrijk vaker hysterische massa's op de been. Maar in Brussel ontaardde de spontane fansessie in grootschalig geweld. Niet zijn schuld, zegt Vargasss92. Maar daar komt hij niet zomaar mee weg.

'Ja, die opstootjes, dat was niet best', zegt Vargasss92 donderdagochtend in een video op Snapchat, waarop hij een sterrenstatus heeft. De Parijse vlogger is dan net vrijgelaten door de Belgische politie, elf uur nadat zijn optreden in Brussel in rellen uitmondde. Hij vindt de gebeurtenissen spijtig, zegt hij, vooral omdat hij er minder tijd door heeft kunnen spenderen met zijn fans. 'Maar ik kom terug naar Brussel', belooft hij vrolijk. 'Met meer beveiliging, meer organisatie.'


35 arrestaties

De 18-jarige vlogger, een zogenaamde 'social media influencer', lijkt niet te beseffen wat hij heeft aangericht. Woensdag hebben zich niet 'twee of drie jongeren' misdragen, zoals hij het in zijn video voorstelt, maar keerden zich meer dan honderd jongeren tegen de Brusselse politie. De relschoppers vernielden een auto, sloegen ruiten in, haalden de hekken rond een kerstmarkt neer. Er werden 35 arrestaties verricht.

Zo had Vargasss92 het niet bedoeld. De jonge vlogger, wiens echte naam niet bekend is, is volstrekt niet gewelddadig. Hij plaatst filmpjes van zijn dagelijks leven op Snapchat, Instagram en Facebook, waarin hij gekke dansjes doet, zijn (beperkte) zangtalent demonstreert of grappen uithaalt met vrienden en familie. De video's zijn onschuldig, zijn fans zijn vooral jonge tienermeisjes.Niet vervolgd

Het probleem is dat de internetberoemdheid af en toe ook in de echte wereld opduikt en dan hysterische volksmeutes op de been brengt. Als hij in juni aankondigt in een fastfoodrestaurant in de Franse stad Nantes te zullen eten, een reclamestunt van de eigenaar, komen zo veel fans opdagen dat het verkeer moet worden stilgelegd. De bijeenkomst wordt uiteindelijk door de politie beŽindigd. Iets dergelijks gebeurt in Angers, Bordeaux en Duinkerken.

De jonge vlogger trekt zich daar weinig van aan, afgaand op zijn enthousiaste foto's op Instagram. Maar in Brussel stuit hij op een grimmiger realiteit. Vier dagen eerder hebben er zware rellen plaatsgevonden tussen jongeren met een migratie-achtergrond en de politie. Een nieuw politieoptreden, om de ongeautoriseerde bijeenkomst te beŽindigen, doet de vlam weer in de pan slaan.

Vargasss92 wordt voorlopig niet vervolgd. Maar zo makkelijk komt hij er niet vanaf. De Stad Brussel en de Vlaamse minister voor Brusselse Zaken dienen een klacht in: zij willen de schade op de socialemediaster verhalen.


Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .

[an error occurred while processing this directive]