De Volkskrant, 22-04-2017, door Haro Kraak 2010

AD strikt 'treitervlogger': schande of briljante zet?

'Waarom gaat het AD in zee met een voormalige 'treitervlogger'?' Hoofdredacteur Hans Nijenhuis stelt zichzelf die vraag bij de lancering van zijn nieuwste medewerker: Ismail Ilgun, de 19-jarige Turkse-Nederlander die vorig jaar een nationale bekendheid werd door zijn 'hoodvlogs' over de buurt Poelenburg in Zaandam. Hij gaat nu voor AD een reeks korte documentaires over probleemwijken maken, getiteld Achter buurten.

'Interessante journalistiek', noemt Nijenhuis de serie. 'We keuren niet goed of af wat er wordt getoond, maar we willen het wel laten zien. Dat is waar journalistiek voor is: tonen wat er gebeurt.' Juist omdat Ilgun geen doorsneejournalist is, denkt Nijenhuis, zou hij veel beter kunnen infiltreren in zo'n buurt.

Ook vindt Nijenhuis dat iemand dat 'tuig van die richel moet halen'. Zelf was Nijenhuis 9 toen hij stuiterballen jatte bij de HEMA. We halen allemaal weleens rottigheid uit, wil hij maar zeggen. Over de reuring en kliks die zijn nieuwste aanwinst oplevert, zwijgt de hoofdredacteur.

Premier Rutte noemde Ilgun 'tuig van de richel' en De Dikke van Dale riep 'treitervlogger' uit tot woord van het jaar. Spijt heeft hij niet van zijn vlogs, zegt Ilgun in een interview met AD. Wel schaamt hij zich dat hij Zaans raadslid Juliėtte Rot lastigviel. 'Ik kan nu wel begrijpen dat ze zich bedreigd voelde.' Sindsdien wil hij zijn leven beteren. Zijn vlogs zijn nu vooral positieve verhalen van de straat. Net als de docureeks voor AD.

Het eerste filmpje, over de Rotterdamse wijk Spangen, kwam vrijdag online. Ilgun praat met de hangende jongens op straat, veelal van Turkse en Marokkaanse afkomst, en bezoekt een kickboksschool waar hij spreekt met een jongen die vroeger drugsrunner was, maar nu op het rechte pad is. Ook interviewt hij de artiest Joyba en de manager van de rapgroep Broederliefde. Telkens gaat het over hoe ze het straatleven achter zich lieten en hun dromen najoegen.

De reacties voltrekken zich grotendeels volgens de voorspelbare breuklijnen. Rechts Twitter vind het een schande, de linkerzijde geeft de 'voormalige treitervlogger' liever een tweede kans. Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, noemt het op NPO Radio 1 een briljante zet van het AD. 'Ik verafschuw je', schrijft Metro-columnist Ebru Umar over Ilgun. 'Met įlles wat ik in me heb. En je moeder had kinderloos moeten blijven.'

'Als abonnee van AD betaal ik mee aan het inkomen van de treitervlogger', twittert een ontevreden lezer. 'Geen zorgen', antwoordt Nijenhuis, Ilgun wordt betaald door de reclame die aan het filmpje vooraf gaat. Ilgun zelf reageert op dit alles geheel in lijn met zijn nieuwe imago: hij stuurt hartjes naar zijn critici.Web:
'Treitervlogger' Ismail Ilgun gaat documentaires voor AD maken
TT:
Willen wij hetzelfde als wat er in Zaandam gebeurt? Wegvluchten omdat je dorp wordt overlopen met respectloze gasten?
Als ik in Groningen of een andere grote stad zou wonen, kon ik niet rondkomen. En dan komen hier in het dorp asielzoekers met hun dure mobieltjes en gouden kettingen om hun nek.
Red.: 
 

Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]