De Volkskrant, 28-10-2011, van correspondent Hans Moleman .2011

Chinese autoriteiten zetten aanval in op datingshows en andere 'vulgaire tv'

Liefhebbers van reality-tv, datingshows en staan voor zware tijden in China. Dergelijke 'vulgaire' programma's krijgen strikte beperkingen opgelegd omdat ze de geesten van kijkers bederven, zo heeft de Chinese regering aangekondigd.

China's tv-stations mogen voortaan in prime time nog slechts zo nu en dan dergelijke shows uitzenden, aldus het nieuwe reglement. De meeste zendtijd moet worden besteed aan staatsnieuwsprogramma's en meer verantwoord cultureel vermaak. De maatregel treft vooral populaire provinciale tv-stations die per satelliet in het hele land zijn te ontvangen. Deze stations overvleugelden steeds meer de landelijke tv-stations van de regering in Peking, die ook steeds meer reclamegeld zagen wegvloeien.

De inperking werd vorige maand al ingeleid met een verbod op Supergirl, een van de best bekeken programma's in China. Deze talentenshow waar jonge meiden de longen uit hun lijf zingen mag na vijf succesjaren volgend seizoen niet op de buis terugkeren.

In plaats ervan komen opvoedende programma's met onderwerpen als hoe je als jongere je huiswerk beter kan maken, zo liet Hunan Satelliet Televisie, het provinciale tv-station dat Supergirl produceert, onlangs weten. De tv-makers in Hunan hadden eerder al opdracht kregen beelden van uitzinnig schreeuwende fans en huilende verliezers niet meer uit te zenden. In het door Peking bevolen offensief tegen 'de slechte smaak' moesten de liedjes ook van 'gezonde en moreel inspirerende' teksten worden voorzien.

China telt meer dan honderd tv-stations, die allemaal onder staatstoezicht staan. De laatste jaren worden er als gevolg van de strijd om de kijkcijfers steeds vaker 'vulgaire' beelden uitgezonden, zo luidt de kritiek van Peking.

Vorige maand werd een provinciaal tv-station al bestraft met een uitzendverbod van een maand voor Emotionele Code, een praatprogramma waar familievetes worden uitgevochten. Volgens de autoriteiten bezondigde deze show zich aan 'uitvergroting van verwrongen normen en waarden'.

De inperking van populaire tv-shows past in een poging van de regering om de media onder controle te houden. Onlangs werd ook al strengere censuur aangekondigd tegen nieuwe sociale media als Weibo, de Chinese variant van Twitter. Dergelijke sites worden steeds vaker gebruikt om sociaal ongenoegen te uiten en informatie te verspreiden die de regering onwelgevallig is.


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]