.2011


Weet u het nog? "Voor een grap is een beetje vertrouwen nodig". Daar kan je iets moois van maken: Voor een beschulding van institutioneel racisme is oneindig veel meer vertrouwen nodig". En gezien de hoeveelheid criminaliteit => , het weinige werken waardoor wij Polen moesten laten komen en de algehele arrogante houding van klaagnegers in het publieke debat is het Nederlandse vertrouwen in echt-zwarten nu op het Sylvana-peil. Dus gaat Kustaw zijn best doen om dezelfde Nederlanders zwart te maken. In een heel katern gevuld met zijn eigen opvattingen, waarvan het bewijs aan het einde volgt. Van een bespreking van bijna dat hele katern. De omslag bewaren we,


Een oude combine, Joden en Arabieren, ondanks alle verhalen over het tegendeel: zodra het erop aankomt, in het bestrijden van de blanke ongelovigen en socialen, zijn Joden en moslims/Arabieren het hartstikke eens: die witten zijn allemaal nazi's die uitgeroeid moeten worden. De moslimterreur-aanslagen zijn dan ook allemaal harstsikke begrijpelijk en de schuld van die witte nazi's zelf.
    Maar we dwalen af. Het thema hier is negers, maar negers zijn ook immigranten, dus per definitie de vrienden van Joden  - en de moslims alhier zijn ook alemaal immigranten dus dikke vrienden met negers en omgekeerd, de reden  Snolvana, eh pardon: Sylvana, zich ging politiek-hoereren bij de Turknazi's van DENK: "Wij haten jullie witten allemaal!"
    Maar alweer zijn we afgedwaald. Het ging hier over de negers.
De Volkskrant, 04-07-2016, ingezonden brief van Nico Ebbinkhuijsen, Tiel

Mijn spagaat

Met veel instemming las ik zaterdag het artikel van Sander van Walsum over de spagaat van de jaren vijftig generatie inzake het racisme debat. Ook ik ben van die generatie en ook ik worstel met enerzijds het gevoel van empathie voor mensen die problemen hebben en anderzijds met het onbevangen gevoel van de jaren zestig, waarbij alle uitingen van verschillen toch echt volkomen onschuldig waren.

Door het artikel kreeg ik een helder inzicht in de, ook voor mij, eerder genoemde spagaat!


De Volkskrant, 04-07-2016, ingezonden brief van Marius Veenker, Rotterdam

Mijn excuses

Prachtig verhaal! Als kind van de (vroege) jaren vijftig, is heel herkenbaar, en het geeft de verwarring van ons babyboomers goed weer. Sander van Walsum geeft aan dat in de vroege jaren zeventig ook 'maatschappelijk bewuste' mensen geen enkel gevoel hadden van raciale stereotypes. Daar moet ik toch een voetnoot bij plaatsen. Ik had in 1971 op het gymnasium een geschiedenisleraar die vol overtuiging beweerde dat 'Sjors en Sjimmie' en 'Kuifje in Africa' racisme waren. De hele klas vol met 'maatschappelijk bewuste' leerlingen lachte hem hartelijk uit; de beste man was naar onze mening toch wel helemaal de weg kwijt. Met terugwerkende kracht bied ik hem mijn excuses aan voor ons gelach.De Volkskrant, 05-07-2016, ingezonden brief van John Havinga (man, wit, 69 ), Ten Boer

Bedankt Van Walsum

Al enkele jaren denk ik erover na mijn mening over mensen die zich slachtoffer voelen van racisme onder woorden te brengen. Niet bepaald eenvoudig. En dan lees ik het artikel van Sander van Walsum over dit onderwerp in Vonk van zaterdag 2 juli.
    Uitknippen, opslaan, bewaren en er zo af en toe een zin of een deel ervan uit citeren. Bedankt Van Walsum.De Volkskrant, 05-07-2016, column door Arnon Grunberg

Identiteit

Dat hangt samen met het beeld van nationale voortreffelijkheid waarvan ik mij als Nederlander nooit helemaal heb kunnen losmaken', schrijft Sander van Walsum in een interessant stuk zaterdag in de Volkskrant over racisme, gezien door de ogen van Van Walsum, die zichzelf 'een witte man' noemt.
    Die 'nationale voortreffelijkheid' intrigeerde me. Mijn ouders, vooral mijn moeder, haatten Nederland. Mijn moeder vond dat de Duitse Joden slecht waren opgevangen, ook door de Nederlandse Joden. Bovendien had Duitsland cultuur, Nederland niet, maar dat Duitsland aanspraak kon maken op 'nationale voortreffelijkheid' ging zelfs mijn ouders te ver.
    Aan mijn opvoeding heb ik radicaal individualisme te danken. Dring niemand een identiteit op, laat jezelf geen identiteit opdringen. Hoor nergens bij. Oftewel, wees een zelfbewuste, vrolijke paria. Daarom staan 'de Jood', 'de moslim' en 'de zwarte' me net zo tegen als 'de witte man'.
    Geen collectieve beschuldigingen, ook niet voor het goede doel.


Naar PC club, Middendorp , PC club , Politiek lijst , Media lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]