Volkskrant.nl, 08-08-2013, reactie, AP .2011

Hulpverleners op rooftocht bij brand luchthaven Nairobi

Hulpverleners die woensdag naar de luchthaven in Nairobi snelden om een brand daar te blussen hebben winkels en banken leeggeroofd. Dat melden bronnen bij het onderzoek naar de brand tegen persbureau AP.


Tussentitel: Drie brandweerwagens werden in 2009 geveild, omdat de rekening van een reparatie - die slechts een paar honderd euro bedroeg - niet was betaald door de gemeente.


De hulpverleners stalen onder meer elektronische apparaten en geld uit een pinautomaat. Volgens een van de bronnen hebben de agenten die de luchthaven in de nacht bewaakten geprobeerd een kluis te stelen uit de uitgebrande aankomsthal. De politiechef van de luchthaven zei donderdag dat er nog geen officiŽle klachten zijn binnengekomen over diefstal.

De bestrijding van de brand, die volgens de Keniaanse veiligheidsdiensten geen terreurdaad was, kwam door gebrekkig optreden van de hulpdiensten maar langzaam op gang waardoor het vuur snel om zich heen kon grijpen. Het vuur kon pas na vier uur enigszins onder controle worden gebracht.

Krappe budgetten
Veel hulpverleners die woensdag de vlammen te lijf gingen zijn in dienst van private bedrijven. Zoals in veel landen in het oosten van Afrika worden diensten als de politie en de brandweer geplaagd door krappe budgetten en een gebrek aan (goede) uitrusting. Zo ook in Kenia.

De gemeente Nairobi heeft volgens de Daily Nation geen enkele functionerende brandweerwagen. Drie brandweerwagens werden in 2009 geveild, omdat de rekening van een reparatie - die slechts een paar honderd euro bedroeg - niet was betaald door de gemeente. Volgens de krant betekent dit dat de bestrijding van rampen in handen is komen te liggen van private bedrijven en het leger.


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]