De Volkskrant, 14-10-2016, theaterrcensie door Joris Henquet
.2011

Cabaret - Jrgen Raymann, Zo kan het ook

Raymann is gezellig, maar mist focus


Maar Raymanns openingsverhalen kabbelen te veel om de boog gespannen te krijgen.

Cabaretier Jrgen Raymann heeft de kleurrijke soepjurk van Tante Es in de kast laten hangen, en ook de grote decors waarmee hij vroeger op tournee ging zijn thuis gebleven. In Zo kan het ook, Raymanns eerste solovoorstelling in vijf jaar, gaat hij terug naar de basis en krijgt Raymann de stand-upcomedian en verhalenverteller ruim baan in een kale setting - al is er nog een gitarist voor de muzikale omlijsting.

Vertellen en sfeer maken, dat kan Raymann wel, dus levert het een vermakelijke voorstelling op, maar ook n die gebukt gaat onder een weinig originele onderwerpkeuze: 50 worden, het ouder wordende lichaam, onderzoekjes in het ziekenhuis, Raymanns gelukkige huwelijk. De verhalen waarmee de cabaretier zijn show opent, zijn te doorsnee en kabbelen te veel om de boog gespannen te krijgen.

Interessanter wordt het wanneer Raymann zich in het tweede deel boos maakt over middelmaat in het onderwijs en op satirische wijze uiteenzet hoe bijna niets meer van de Nederlanders zelf is: Kruidvat is in Chinese handen, de Turken hebben Verkade, maar de Surinamers staan met lege handen. Zou het geen idee zijn de Hema Surinaams te maken?

Zo komt Raymann onder het motto 'zo kan het ook' met meer geestige omkeringen en frisse invalshoeken bij oververhitte maatschappelijke discussies, zoals Zwarte Piet en het etnisch profileren. Prettig commentaar, maar het is uiteindelijk te veel van alles wat: Raymann praat ons gezellig bij over zijn leven, hij covert Voor haar van Frans Halsema en schetst in het slot nog een duister toekomstvisioen van Nederland over dertig jaar. De show mist de focus om echt indruk te maken.
Print:
Raymann biedt geestige omkeringen frisse invalshoeken bij oververhitte actuele discussies.
TT:
Het tafereel was hartverscheurend en niet meteen vanwege de doem van diabetes en hartkwalen die het opriep
Ons ongeluk weg-etend eten we ons ongelukkig, en hebben we ng meer troost nodig


 

IRP:  
 


Naar PC club, Middendorp , PC club , Politiek lijst , Media lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]