De Volkskrant, 04-05-2015, door Arie Elshout
.2011

Profiel | Marilyn Mosby, hoofdaanklager van Baltimore

35 jaar, en nu al de held van zwart Amerika

Marilyn Mosby versloeg de zittende aanklager in Baltimore door te beloven wangedrag van de politie aan te pakken. Nu maakt ze indruk door de agenten aan te klagen in de zaak-Freddie Gray.


Marilyn Mosby is 35 en nu al de held van zwart Amerika. Met de aanklachten tegen zes politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie en dood van een jonge zwarte was zij als hoofdaanklager van Baltimore verantwoordelijk voor wat meteen 'een historisch burgerrechtenmoment' werd genoemd. Misschien wordt haar naam straks in één adem genoemd met mensen als Rosa Parks en Martin Luther King. Maar dan moet zij haar zaak wel weten te winnen, wat nog lang niet zeker is.

Mosby wist alle ogen op haar gericht toen zij vrijdagochtend de trappen afdaalde van het oorlogsmonument in Baltimore. In de stad heerste een gespannen rust nadat maandag de protesten tegen de politie op geweld waren uitgelopen. Veel hing af van wat zij zou gaan zeggen en doen. Op haar nog jonge schouders rustte een loodzware verantwoordelijkheid. Als zij de demonstranten niet zou weten te overtuigen, had Baltimore opnieuw kunnen ontploffen. Snel maakte Mosby aan alle spanning een eind. Zij onderneemt actie tegen de agenten die de 25-jarige Freddie Gray hadden aangehouden. Arrestatiebevelen waren uitgevaardigd. Juichkreten volgden.


Het was een typisch Amerikaans tafereel. Een aanklager die zich niet verschuilt achter detectiepoortjes in voor onbevoegden ontoegankelijke overheidsgebouwen, maar spreekt in de open lucht voor een menigte van journalisten en burgers. 'Tot de bevolking van Baltimore en de demonstranten in heel Amerika zeg ik dat ik jullie kreet 'geen gerechtigheid, geen vrede' heb gehoord', zei Mosby.

Critici beschuldigen haar ervan dat ze overhaast handelt, dat ze politiek bedrijft en dat het haar niet in de eerste plaats gaat om gerechtigheid maar om het herstel van de orde in de stad. Zeker is dat in het optreden van een openbaar aanklager in Amerika al gauw een element van politiek sluipt omdat het een gekozen functie is. Mosby versloeg vorig jaar november de zittende aanklager door de kiezers te beloven wangedrag van de politie aan te pakken. Haar kiezers prijzen Mosby nu omdat ze handelt naar deze verkiezingsbelofte. Dat is politiek, maar politiek die inherent is aan het democratische systeem.

Voor de rest heeft Mosby zich gewoon te houden aan alle juridische regels die gelden voor een eerlijk proces Zij heeft de agenten aangeklaagd voor doodslag, dood door schuld, mishandeling en illegale vrijheidsberoving. Niet alleen hadden de agenten Gray nooit mogen aanhouden (het mes dat hij bij zich had was niet verboden), maar bovendien hebben zij hem zodanig mishandeld dat hij later overleed aan zijn verwondingen. Zij wil dat een grand jury de verdachten in staat van beschuldiging stelt, de volgende stap op weg naar een rechtszaak. Er is nog een lange weg te gaan, een aanklacht is nog geen veroordeling. Mosby zal haar aanklachten met bewijzen moeten staven tegenover juryleden. Vrijdag zei ze niets over de bewijzen die ze heeft.

Voorlopig heeft Mosby veel indruk gemaakt met haar snelheid van handelen. Die wordt een keerpunt genoemd na meer dan driekwart jaar onrust over politiegeweld tegen ongewapende zwarte mannen. Zij deed achttien dagen over het onderzoek naar het overlijden van Gray. Dat is minder dan een kwart van de tijd die haar collega's in Missouri nodig hadden voor het onderzoek naar de dood van Michael Brown, de zwarte tiener die vorig jaar augustus in Ferguson om het leven kwam in een confrontatie met een politieagent.

In veel opzichten lijkt Mosby de juiste vrouw op de juiste plek op het juiste moment. Ze groeide op in een ruige buurt in Boston. Toen ze 14 was, zag ze hoe een neefje, dat werd verward met een drugsdealer, werd doodgeschoten voor haar huis. Een opa, haar vader en moeder, een tante en vier ooms waren politieagent. Ze werd opgevoed door haar alleenstaande moeder en stond 's morgens om 5 uur op om naar een school in een rijke voorstad te gaan, waar ze het enige zwarte kind was. Als eerste van de familie studeerde ze af aan de universiteit.

Mosby verenigt zo in haar persoon veel aspecten van het probleem waar Baltimore en heel Amerika voor staat. Ze kent de slechte buurten en weet hoe erg het is als 'onze moeders, oma's en kinderen niet over straat durven in hun buurt uit angst te worden beroofd, aangevallen of geïntimideerd door bendes', zoals ze vorig jaar zei. Tegelijkertijd vindt ze wreedheid door de politie 'onverdedigbaar', al beklemtoonde ze vrijdag dat de aanklachten tegen de zes agenten niet een aanklacht zijn tegen het hele politiekorps.

Ze begrijpt dat je er niet komt met simpele zwart-witredeneringen. Vooral niet in Baltimore, waar de burgemeester, de politiechef en de hoofdaanklager zwart zijn, waar altijd Democraten hebben geregeerd, waar de helft van de politie zwart is en waar drie van de zes aangeklaagde agenten zwart zijn.

Wellicht kan Mosby met haar complexe achtergrond helpen een omslag te bewerken in de al net zo ingewikkelde kwestie van de rassenverhoudingen en de verloederde binnensteden. Te beginnen in Baltimore.


Tussenstuk:
Avondklok opgeheven

De avondklok in Baltimore is zondag opgeheven. De troepen van de Nationale Garde, die de afgelopen week hielpen de orde in de stad te bewaren, zijn begonnen zich terug te trekken. Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake besloot vorige week maandag tot het instellen van een avondklok nadat demonstraties tegen de politie waren uitgemond in geweld.Web:
TT:
Ze begrijpt dat je er niet komt met simpele zwart-witredeneringen
 

IRP:  
 


Naar PC club, Middendorp , PC club , Politiek lijst , Media lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]