rtvutrecht.nl, 25-09-2012. uitleg of detail .20xx

Advocaat Maikel R wil vrijspraak

VINKEVEEN - De agenten die Maikel R. verhoorden nadat hij een man in een filefuik had doodgereden, hebben essentiŽle feiten verdraaid. Ook hebben de politiemensen vooraf kunnen overleggen voordat ze zelf over de fatale filefuik zijn verhoord. En dat mag niet, zegt de advocaat van R. Hij wil dat R. wordt vrijgesproken.

Op de tweede dag van de rechtszaak tegen Maikel R. is de advocaat aan zet. Hij stelt dat de politie op meerdere punten faalde. De filefuik had volgens de advocaat nooit ingesteld mogen worden, omdat daar geen opleiding of beleid voor was en dat hadden de agenten kunnen weten.

De fuik werd ingesteld tijdens een achtervolging van R., omdat hij en zijn zoon bij een tankstation waren weggereden, zonder te betalen. De tankhouder ging zelf achter de man aan, en daar ging de politie al de mist in, zegt de advocaat. De politie had de ondernemer moeten zeggen dat hij zijn achtervolging moest staken.

Door de achtervolging van de tankhouder en de politie voelde Maikel R. zich opgejaagd en dat heeft gezorgd voor de dodelijke afloop, stelt de advocaat. Bovendien reden de agenten voor hem, zodat hij de file te laat zag.

De advocaat zegt dat zijn cliŽnt niet meer kan lopen door het ongeluk.Tijdens de rechtszaak zat R. in een rolstoel en schreeuwde hij een paar keer om pijnstillers. Een medische verklaring voor zijn pijn en het gebruik van een rolstoel kon de advocaat echter niet geven.

CELSTRAF
Justitie zei gisteren dat Maikel R. voor tien jaar de cel zou moeten indraaien. Niet alleen voor de benzinediefstal en het inrijden op de filefuik, maar ook omdat hij tijdens de achtervolging politiewagens zou hebben geramd. De advocaat vindt dat "abominabel hoog, echt extreem."

Na het ongeluk werden zowel Maikel R. als zijn zoon ingerekend. De onschuldige Amir Masjediy liet het leven. Zijn familieleden lieten zich op de eerste zittingsdag niet onbetuigd. De verdachte werd in het gezicht gespuugd en kreeg verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

De agenten die de filefuik hadden ingesteld, zijn verhoord. Het OM heeft uiteindelijk besloten de politiemensen niet te vervolgen.

 

IRP:  

[an error occurred while processing this directive]