De Volkskrant, 14-07-2016, door Nadia Ezzeroili .2011

#AllLivesMatter ligt gevoelig

Antiracisme-activisten vinden de uitspraak 'All Lives Matter' beledigend, omdat deze hun standpunt bagatelliseert.

Het gebruik van een omstreden hashtag is Jennifer Lopez niet in dank afgenomen op Twitter. De zangeres twitterde, om haar nieuwe benefiet-single Love makes the world go around (ten behoeve van de slachtoffers van de aanslag in Orlando) te promoten, een foto van haar optreden met Lin Manuel Miranda Lopez en #AllLivesMatter. De tweet veroorzaakte direct ophef op sociale media. Lopez heeft de tweet inmiddels verwijderd.

De hashtag #AllLivesMatter ligt gevoelig in Amerika, omdat het een omstreden tegenreactie is op de globale emancipatiebeweging Black Lives Matter. Volgens leden en voorstanders van Black Lives Matter suggereert 'All Lives Matter' dat antiracisme-activisten 'zwarte levens' belangrijker vinden dan andere levens, terwijl Black Lives Matter juist impliceert dat de levens van (gemarginaliseerde) mensen met een donkere huidskleur even belangrijk zijn als andere levens.

Ian Astbury, zanger van The Cult, lag zaterdag ook onder vuur toen hij op een festival, na een statement tegen het Amerikaanse wapenbeleid, 'all lives matter' riep. Via Twitter bood de zanger direct zijn excuses aan: 'Ik bied oprecht mijn diepe excuses aan iedereen die zich beledigd voelde door 'all lives matter'. Ik steun Black Lives Matter volledig en wil mijn solidariteit tonen. (...) Dank voor de bewustwording. Ik zal deze zin nooit meer gebruiken.'

Ook een Canadees zangkwartet (The Tenors) kreeg dinsdag veel over zich heen toen een van de zangers, Remigio Pereira, een bordje met de tekst 'united we stand' ophield tijdens een optreden op de All-Star Game en een regel in het Canadese volkslied veranderde naar 'we are all brothers and sisters, all lives matter to the great' - zonder medeweten van de andere drie zangers.The Tenors hebben inmiddels ook via Twitter afstand genomen van Pereira. Volgens de zanggroep zijn de andere leden 'geschokt' en 'beschaamd' door de 'lone wolf'-actie van Pereira die 'dit platform gebruikte voor zijn eigen politieke standpunten'.

Jennifer Lopez zelf heeft (nog) geen spijt betuigd voor haar tweet.
Red.:


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]