De Volkskrant, 21-05-2016, door Joost de Vries .2011

Analyse | Sylvana Simons op de kieslijst

Naar Denk, de lading drek spuugzat

Tussentitel: Ervaringen die ze deelt met Turkse, Marokkaanse en Afrikaanse Nederlanders

Wat is de overeenkomst tussen Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Sylvana Simons? 'Dat we allemaal Nederlanders zijn', zei Denk-voorman Kuzu woensdagavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Hij had eraan kunnen toevoegen: 'En dat we het zat zijn.' Want wat hen werkelijk bindt, is het verlangen om 'anno 2016' ook als Nederlanders te worden behandeld. Ze hebben er genoeg van om als 'Turk', 'Marokkaan' of 'zwartje' te worden gezien.

In april sloot Azarkan, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, zich al aan bij Denk. Met de komst van Simons zetten Denk-oprichters Kuzu en Selçuk Öztürk een volgende stap richting de partij die ze, sinds ze in 2014 de PvdA verlieten, pretenderen te willen worden. Hun politieke agenda voor diversiteit en 'tegen de dubbele maat' stuitte sindsdien op scepsis. Ze kregen de schijn tegen, werden vanwege hun Turkse achtergrond door velen gewantrouwd.

Het imago van conservatieve Turkse islamieten werd ze meteen na hun bruuske vertrek uit de PvdA aangemeten door hun oude fractiegenoten. PvdA-Kamerleden klaagden over een boze Öztürk die 'Moge Allah je straffen' had geroepen, over hoe diezelfde Öztürk zijn baard kamde tijdens fractievergaderingen en hoe de twee zich geregeld samen afzonderden om sigaren te roken.

Kuzu noemde destijds zijn voormalige partij 'een omgekeerde wasstraat': 'Je gaat er schoon in en komt er vies uit.' De modderdouche eindigde niet met de afsplitsing. Nog dagelijks krijgen ze het verwijt 'de lange arm van Erdogan' te zijn, een voorpost van de AK-partij in Nederland.

De twee laten zich de douche welgevallen. 'Bewijs het maar', zeggen ze steevast. Het politieke establishment en 'de mainstream media' voeren een hetze tegen ze, propageren ze in hun eigen filmpjes. Onderwijl provoceren ze de integratiewoordvoerders van andere partijen en etaleren op sociale media de reacties die ze terugkrijgen. Ze ageren tegen verruwing van het debat, maar vergelijken Wilders met Hitler en een tumor. Andere Kamerleden met een migrantenafkomst schilderen ze af als lokaas en stemvee van gevestigde partijen.

Een strategie van kwaadschiks als het niet goedschiks kan. Het werkt: Denk telt inmiddels 2600 leden, opiniepeilers suggereren dat de partij volgend jaar haar geleende PvdA-zetels kan inruilen voor minstens één eigen zetel.

Woensdag bleven de twee, geheel in eigen provocerende stijl, demonstratief weg bij het debat over het Turkse landarrest van columniste Umar. In plaats daarvan presenteerden ze op hun Facebookpagina hun nieuwste aanwinst: Sylvana Simons.

Ze was meteen het gesprek van de dag. Wat moet de voormalig TMF-vj, quizmaster, modeontwerpster en - haar meest recente imago - prominent deelneemster aan het zwartepietendebat in de politiek? Is het opportunisme, de hoop op een baan, de hang naar aandacht? En wat moet ze bij Denk, dat omstreden clubje Erdogan-aanhangers?

Dergelijke suggestieve vragen behoren voor Simons tot de drek die ze vrijwel dagelijks over zich heen krijgt. Nadat ze vorig jaar DWDD-gast Martin Simek live op tv terecht wees over het woord 'zwartjes' kopte weblog Geenstijl: 'Zucht. Sylvana zanikt tegen Simek'. Onder het bericht vroegen reaguurders zich af: 'Wat is het fucking probleem?'

Dát is het fucking probleem, zou Simons zeggen. 'Ik ben in 1971 geboren in Suriname en toen ik anderhalf was met mijn ouders naar Nederland gekomen', stelt ze zich op Facebook voor aan de Denk-aanhang (sinds woensdag weer een paar duizend likes erbij). Na ruim veertig jaar in Nederland heeft ze in de ogen van velen nog steeds niet het recht verworven om racisme aan te kaarten. Niet Simek, maar Simons moest zich verantwoorden voor háár opmerking.

Die ervaring deelt ze met Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Afrikaanse Nederlanders: beoordeeld worden op je afkomst, maar de wind van voren krijgen als je je daartegen verzet. Om die reden omzeilde Simons woensdagavond de vragen van Van Nieuwkerk over de Armeense genocide ('Armeense kwestie' volgens de site van Denk) en de arrestatie van Umar (die Kuzu en Öztürk niet veroordelen).

Zij, en ook Azarkan, mengt zich niet in zaken die gevoelig liggen in de Turks-Nederlandse gemeenschap, al denkt ze er wellicht anders over dan de twee Kamerleden. Denk dient een hoger doel: eindelijk haar plek claimen in Nederland, en die van anderen die misschien niet blank zijn maar hier wel al decennia leven.


Web:
Wat Sylvana en Denk bindt: ze zijn het zat
TT:
Nog dagelijks krijgen ze het verwijt 'de lange arm van Erdogan' te zijn, een voorpost van de AK-partij in Nederland
Denk dient een hoger doel: eindelijk haar plek claimen in Nederland, en die van anderen die misschien niet blank zijn maar hier wel al decennia leven

Red.:


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]