De Volkskrant, 20-10-2016, ingezonden brief van Maaike de Rijk, Oegstgeest

.2010

Brief van de dag

Krijg daar maar eens vat op

Compliment voor het gesprek van Kaya Bouma en Janny Groen met Gloria Wekker. Wekker is het type mens dat het onvriendelijke ongeduld van de activist en het geduld van de wetenschapper denkt te kunnen combineren. Of dat altijd wetenschappelijk verantwoord is, laat ik hier in het midden, maar handig is het wel. Want de gesprekspartner krijgt door haar vliegensvlugge rolwisseling even moeilijk vat op haar als op een nat zeepje.

In mijn werk en persoonlijk leven ken ik, zoals Wekker ze noemt, 'mensen van kleur'. Ongetwijfeld te weinig in haar ogen, waar het familie, vrienden en collega's betreft. En bovendien in de verkeerde gezagsverhouding, waar het in mijn werk om gekleurde kinderen en hun ouders gaat. Maar misschien mag ik van Wekker tóch even meepraten.

Meer diversiteit en een rechtvaardiger samenleving liggen mij na aan het hart. Hoe daar te komen, bepaalt ieder voor zich. Persoonlijk sta ik de dialoogvorm voor: een gesprek met de ander, waarbij beide partijen gelijkwaardig aan bod komen. Ik erken dat er daarnaast ook andere manieren zijn, bijvoorbeeld het debat, een discussievorm waarbij de partijen een stelling verdedigen of juist bestrijden, en waarbij een derde partij beoordeelt wie er gewonnen heeft.

De achteloze manier waarop strijdbare activist Wekker in het interview het woord 'dialoog' gebruikt en het moeizaam verlopen daarvan uiteraard wijt aan de opponenten die 'tot razernij zijn gedreven' brengt mij ertoe te zeggen: een debat is geen dialoog, mevrouw Wekker. Zij voert een debat waarin ze zich heel behendig gedraagt, als bovengenoemd zeepje. Misschien is het ook voor haar tijd voor de door haar zelf voorgestelde basiscursus 'Praten over etniciteit': 'We moeten er in de eerste plaats over leren praten. Liefst op een manier die niet bedreigend en niet beledigend is.' Ik ben zo vrij daaraan toe te voegen: en op een manier waarop je je respectvol openstelt voor de ander en je jezelf niet ongrijpbaar maakt.' Een dialoog dus.


Web:
'Gloria Wekker, sta open voor een echte dialoog'

GB:
Wat grappig ... Dat die interviewers van Gloria Wekker dit soort voor de hand liggende vragen als die van mw. De Rijk niet wisten te bedenken. Of is het zo dat je gekleurde mensen überhaupt niet mag bevragen op wat ze zo allemaal beweren ...?


Naar Politieke analyse , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]