De Volkskrant, 01-10-2016, ingezonden brief van Bram Sommer, Amsterdam

.2010

Defect moreel kompas

Martijn Dekker meent dat er niet minder maar meer gediscrimineerd moet worden aan de universiteit (O&D, 28 september). Positieve discriminatie, welteverstaan. Hij vindt dat de oproep van Sebastien Valkenberg om de kwaliteit van de universiteit niet te offeren op het altaar van de diversiteit (O&D, 24 september), getuigt van een 'defect moreel kompas'.

Daar ben ik van geschrokken. De onevenwichtige samenstelling van de universiteit kan volgens Dekker maar door één ding worden verklaard en dat is discriminatie. Het tekort aan allochtone studenten en docenten is het gevolg van vooroordelen, discriminatie en angst, een andere uitleg is niet mogelijk.

Voor zover ik weet moet je voor een inschrijving aan de universiteit een vwo-opleiding of een hbo-propedeuse hebben afgerond. Als we iets willen doen aan het gebrek aan diversiteit in het hoger onderwijs, ligt het voor de hand iets te doen aan de voorafgaande opleiding, eerder dan maatstaven van huidskleur te gaan aanleggen voor de toegang.

Na het lezen van het stuk van Dekker heb ik dan ook de indruk dat Valkenbergs pleidooi voor behoud van kwaliteit aan de universiteit geen dag te laat komt. Laat Dekker zelf de daad bij het woord voegen, zijn functie neerleggen en als witte man ruimte maken voor meer diversiteit. Dan weten we tenminste zeker dat zijn morele kompas niet slechts op loze woorden is gebaseerd.

Naar Politieke analyse , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]