De Volkskrant, 25-04-2017, ingezonden brief van Tom van Schendel, Rosmalen .2011

Waarom altijd zo loodzwaar?

Al weer even geleden las ik het interview met Gloria Wekker, afgelopen zaterdag het interview met Anousha Nzume. Beide gesprekken gingen over het in onze witte maatschappij aanwezige ingebakken racisme, het witte privilege en aanhangend water. Ik ga het nieuwe boek van Anousha Nzume niet lezen. Niet omdat het niet belangwekkend zal zijn. Vast wel, gezien het onderwerp.

Maar zouden beide dames nu echt denken dat zwart en wit, en alle kleuren daartussenin, werkelijk tot elkaar komen als gevolg van dit soort vreugdeloos, vingerwijzend proza? Ik geloof er geen donder van. De hardcore racist zal het niet lezen en de redelijke witte mens die ik ben wordt nogal pissig van het moraliserende gezeur.

Cynisch en afkeurend doen over het Ieder1-initiatief van Nasrdin Dchar, die juist doet wat goed is voor het debat dat de dames willen aanzwengelen. Lichtheid brengen in dit loodzware dossier.

Ik zie de in de ogen van de dames ongetwijfeld afkeurenswaardige metafoor van glad, zwart ijs voor me. Zwart glad ijs waarop mensen, met frisse rode, zwarte, gele en bruine wangen, sierlijk zwierend letters in het ijs krassen.

Letters die het gesprek vormen dat we met zijn allen voeren. Letters met ouderwetse krullen, korte, stevige letters, van alles wat. Maar in hemelsnaam lichtvoetig... waarbij je niet het gevoel moet krijgen dat je je op glad ijs begeeft.Web:
Breng lichtheid in het dossier van het witte privilege

Brief van de dag: waarom altijd zo loodzwaar?

Red.:


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]