Joop.nl, 22-02-2015. .2009

'Een hoofdtrainer hoort wit te zijn'

Anousha Nzume onderzoekt discriminatie in de voetbalwereld


Bij een bekerwedstrijd van Fortuna Sittard tegen amateurclub ASV De Dijk in september 2014 kreeg Fortuna-spits Seku Conneh (19) apengeluiden te horen. Waarom doen mensen mee aan racistische spreekkoren? En waarom lukt het assistent-coach van Telstar Alami Ahannach (46) niet om op te klimmen tot hoofdtrainer? Anousha Nzume zoekt het uit in een aflevering van Uitgesloten (NTR).

Assistent-coach Alami Ahannach is een man met ambitie. Hij droomt ervan hoofdtrainer te worden, maar voorlopig blijft het daarbij. Hij probeerde meermaals het daarvoor benodigde papiertje te halen, maar steeds lukt het niet. Hij denkt dat het aan zijn afkomst ligt. Nzume confronteert de KNVB.

Meisjesvoetbal
Dat de voetbalwereld er een is van witte mannen bleek ook toen Cambuur-trainer Henk de Jong vrijdag een nederlaag van zijn eigen team vergeleek met 'meisjesvoetbal'. Hij zei:
  "Een paar spelers hadden beter een stuk uit hun broek kunnen knippen om er een rokje van te maken, want die speelden meisjesvoetbal."

Die opmerking neemt Vera Pauw, voormalig bondscoach van de Oranje voetbalvrouwen, hem bijzonder kwalijk. Via Twitter liet zij weten:
  "Beste Henk de Jong, gebruik in het vervolg een andere vergelijking om het falen van je team te duiden! Heeft hij wel door hoe hij hiermee meisjes wegzet? Hij zou zijn positie en verantwoordelijkheid moeten kennen!"


Reacties:


Franssss enVrij, ma 23 februari 2015 13:02 Reageer op Franssss
Franssss
Pas als je een (statistisch) vergelijk maakt tussen autochtone afgewezen trainers en afgewezen trainers van allochtone afkomst kun je een uitspraak gaan doen over mogelijke discriminatie. Dat laat Anousha Nzume achterwege, is dat bewust gedaan?
Nu is het niet meer dan vaag anekdotisch bewijs, het voelt als spijkers op laag water zoeken.

Alami Ahannach is verbaal niet sterk en dat zal een club van een hoofdtrainer verwachten. Het feit dat Telstar zich niet beklaagt dat hun assistent-coach is afgewezen roept al de nodige vraagtekens op.

Als Alami Ahannach vervolgens toestaat dat 'moeder Anousha' gaat klagen bij de KNVB is voor mij duidelijk dat deze man mentaal nog lang geen hoofdcoach is.

Kortom, een zwakke documentaire van Anousha Nzume. In plaats van zich te focussen op f de trainers f op de voetballers die last hebben van apengeluiden, is het nu een wirwar van bij elkaar geraapte klachten die nergens effect sorteren.
.

Zuoef vanKampen, ma 23 februari 2015 12:02 Reageer op Zuoef
Zuoef
Het is wel een beetje waar. Zelfs in Afrika, Azie en het Midden-Oosten trekken ze vaak blanke trainers aan. Dat is echt alleen maar omdat ze liever een blanke hoofdtrainer hebben. Of heet het in die regio's dan weer affirmative action?
.

sillie billie, ma 23 februari 2015 11:41 Reageer op sillie
sillie
Mijnheer zakt meerdere keren voor z,n examen, en dus wordt de rasicme kaart maar weer getrokken!
Walgelijk, en aantoonbaar niet waar!
Zat donkere trainers geweest, en succesvol!
.

Sander VanderWal, ma 23 februari 2015 09:32 Reageer op Sander
Sander
Jeuh, vrouwen die nog minder verstand van voetbal hebben als ik, ik wist niet dat het kon.
.

Zaffer Y, ma 23 februari 2015 09:28 Reageer op Zaffer
Zaffer
Ik sluit mij aan bij Robert Follon.
Zijn lijstje is feitelijk.
Dat gehengel naar affermative action, of positieve discriminatie, moet blijven waar het hoort: in de jaren tachtig.
Beste persoon voor de baan, ongeacht huidskleur, religie of geslacht.
.

Robert Follon, ma 23 februari 2015 07:29 Reageer op Robert
Robert
Dit is echt spijkers op laag water zoeken. Omdat iemand de ambitie heeft om hoofdtrainer te worden wil dat nog niet zeggen dat iemand ook over de capaciteiten beschikt. Om daar huidskleur nu weer aan de haren bij te slepen...

Edgar Davids IS overigens al hoofdtrainer geweest (en is dat alleen niet meer omdat zijn enorme ego hem weer eens parten speelde), Ruud Gullit was hoofdtrainer, Frank Rijkaard, Stanley Menzo, Henk ten Cate (Surinaamse moeder), Simon Tahamata, Clarence Seedorf, etc. Dus waar gaat dit verhaal dan over?
.

Frenk enPenk, ma 23 februari 2015 07:12 Reageer op Frenk
Frenk
Ik vind Anousha sympathiek... maar dit soort gedachtekronkels...
.

Hansie Vakansie, ma 23 februari 2015 06:59 Reageer op Hansie
Hansie
Rijkaard, Gullit, Ten Cate, Fraser en al die andere niet witte trainers die dit verhaal tot huilie huilie verhaal 254.289 maken.
.

Camilla Rasmussen, ma 23 februari 2015 01:21 Reageer op Camilla
Camilla
http://2.bp.blogspot.com/-iMF78T1lSg0/UEIQykp_2II/AAAAAAAAe3A/v7BpBghKDuQ/s1600/AyaanHirsiAli_WhiteGuiltRacism.jpg

Ayaan Hirsi Ali, luister naar haar en stop met deze onzin.
.

Camilla Rasmussen, ma 23 februari 2015 01:18 Reageer op Camilla
Camilla
[Dat de voetbalwereld er een is van witte mannen bleek ook toen Cambuur-trainer Henk de Jong vrijdag een nederlaag van zijn eigen team vergeleek met 'meisjesvoetbal'.]

Walgelijke opmerking die dus geeneens klopt.
.

Zwerf Kat, ma 23 februari 2015 00:38 Reageer op Zwerf
Zwerf
Kletsverhaal. Probleem is waarschijnlijk talent gerelateerd.
.

edwin manders, ma 23 februari 2015 00:01 Reageer op edwin
edwin
Rijkaard, zomaar een hoofdtrainer die net wit is.

Fabeltje van auteur ook weer ontkrachtigd. Zou het niet gewoon aan zowel jouw capaciteiten als de enorme concurrentie liggen? Er zijn tientallen, zoniet honderden die graag hoofdtrainer willen worden van een profclub.
.

Peter Heerens, ma 23 februari 2015 00:53 in reactie op edwin manders Reageer op Peter
Peter
Gezien de demografische opbouw van de Nederlandse bevolking zouden er meer "Rijkaards" moeten zijn dan er zijn, en dat geld wel voor meer landen.

Zou het dan toch wel aan de clubs liggen?
.

edwin manders, ma 23 februari 2015 08:32 in reactie op Peter Heerens Reageer op edwin
edwin
Er zijn dan ook heel wat anderen, reeds genoemd in de reacties van anderen.

Ik noemde Rijkaard omdat deze nota bene zelfs bondscoach is geweest.
.

Gerwin van Eersel, ma 23 februari 2015 08:48 in reactie op Peter Heerens Reageer op Gerwin
Gerwin
Die meer Rijkaards zijn er ook, Ten Cate, Gullit, Menzo, Fraser, en dan hebben we het alleen nog maar over eredivisieclubs of internationaal betaald voetbal.
.

Robert Follon, ma 23 februari 2015 11:30 in reactie op Peter Heerens Reageer op Robert
Robert
Als je demografie een beetje kent, weet je dat bevolkingstrends tijdsgebonden zijn. Om succesvol hoofdcoach te worden helpt het om eerst succesvol prof OP het veld geweest zijn (Mourinho is dan de uitzondering die de regel bevestigt).

De succesvolle coaches van nu waren veelal in de jaren '90 profvoetballer. Toen waren er verhoudingsgewijs veel minder spelers met een allochtone achtergrond, DUS nu ook veel minder coaches.
.

Erwin Greven, ma 23 februari 2015 00:55 in reactie op edwin manders Reageer op Erwin
Erwin
Inderdaad.

En verder Stanley Menzo, Henk Fraser, Ruud Gullit. Eigenlijk absurd dat we gaan nadenken over mensen die een ander kleurtje hebben.
Kwaliteit heeft geen kleur. Alleen een opgestoken duim.
.

Franssss enVrij, ma 23 februari 2015 13:20 in reactie op edwin manders Reageer op Franssss
Franssss
Het zou reuze leerzaam geweest zijn om ook Stanley Menzo, Henk Fraser, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en dergelijke te interviewen of zij zich ook gediscrimineerd voelden en vooral waarom zij wl succesvol waren.

Als Anousha Nzume vooral gaat praten met afgewezen allochtone Nederlanders, dan krijg je gegarandeerd een scheef beeld.Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]