Volkskrant.nl, 10-08-2015, Reuters, NYT 2008

Noodtoestand na mars in Ferguson

De autoriteiten hebben maandag de noodtoestand uitgeroepen in Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri. Dat gebeurde nadat de herdenking op zondag van de dood van een zwarte man door politiekogels, was uitgelopen op een schietpartij.
    De schietpartij brak uit tijdens een mars ter herdenking van Michael Brown, die vorig jaa r doo r een blanke agent werd doodgeschoten. Het incident leidde tot een golf van protesten tegen het geweld van de politie tegen zwarten. De rellen laaiden opnieuw op nadat een grand jury had besloten de betrokken agent niet te vervolgen.
|    De autoriteiten vreesden na zondag nieuwe ongeregeldheden uit protest tegen het neerschieten van een zwarte man die volgens de politie betrokken was bij de schietpartij tijdens de herdenkingsmars. Toen de politie Tyrone Harris probeerde te arresteren, opende hij het vuur op de agenten, die hem neerschoten.
    Volgens zwarte activisten werd Harris door agenten in burger neergeschoten. 'Het was een verkeerde beslissing om agenten in burger in te zetten bij een betoging, omdat het daardoor lastig wordt voor mensen om politieagenten te herkennen', zei Kayla Reed, een activiste van de Organization of Black Struggle.
    De aanleiding voor de eerdere schietpartij was onduidelijk. Volgens sommigen openden rivaliserende bendes het vuur op elkaar. De politie zegt dat er sprake was van een gerichte aanval op politieagenten die in een auto zaten. Harris is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld wegens het aanvallen van de politie. Hij bleek een pistool te hebben dat een jaar geleden was gestolen.
    Zijn vader ontkent dat hij gewapend was en beschuldigt de politie van leugens. Volgens hem zou zijn zoon door acht tot twaalf kogels zijn getroffen toen hij probeerde te ontkomen. Harris was een naaste vriend van Brown.
    Activisten in Missouri hadden maandag opgeroepen tot een dag van burgerlijke ongehoorzaamheid. De protesten bleven beperkt tot een mars van ruim honderd mensen door St. Louis, waarbij de betogers riepen: 'Black Lives Matter.'
    Dat is de naam van een landelijke beweging die in de nasleep van de Michael Brown-affaire is opgericht om campagne te voeren tegen het optreden van de politie tegen de zwarte bevolking.


Naar Allochtone integriteit, PvdA, Arib  , Allochtone integriteit, PvdA  , Allochtone integriteit  , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]