De Volkskrant, 11-08-2014, column door ARTHUR VAN AMERONGEN − 11/08/14, 00:00 30 nov.2012

IK, ARTHUR VAN AMERONGEN

Falafelman

Ik snakte ineens naar falafel. Als ik namelijk falafel eet, proef ik mijn gouden jaren op het Levantijnse matras weer. Nu ben ik dus bij mijn IsraŽlische dealer in Faro, laten we hem voor het gemak Habakuk noemen. Ik kan natuurlijk ook zelf falafel maken maar dan ziet de keuken eruit als Dresden in 1945. Bovendien gaan mijn honden er vreselijk van winden.

Habakuk heeft aan zijn rechterhand ťťn lange nagel, als teken dat hij geen fysiek werk verricht. Dat zie je wel vaker bij oriŽntaalse joden maar ook bij Surinaamse cokedealers, die de nagel als schepje gebruiken. Een chique falafelman dus.

Habakuk bood mij ooit - nadat ik twee broodjes falafel had gescoord - een kopje Arabische koffie van het huis aan. Ik weigerde beleefd en zei dat ik als koffiepurist enkel espresso dronk. De waarheid gebiedt mij te zeggen dat ik eens een IsraŽlische documentaire over koffie zag waarin een Marokkaanse jood grijnzend kikkererwten meeroosterde en maalde met de koffiebonen.

Terwijl Habakuk mijn pita volpropt met vooral koolsla, denk ik aan Charles Ducal , de Belgische Dichter des Vaderlands. Die heeft iets met joden en concentratiekampen want hij dicht er graag en gretig over. Vermoedelijk rolt hij over de vloer van het lachen als bandparodist Dieudonnť M'bala M'bala een gaskraan nadoet.

Ducal zou tegen Habakuk zeggen: 'Je bent nu eenmaal beter. Het staat geschreven in Het Boek. Je bent nu eenmaal Gods volk, uitverkoren op precies deze grond. Je bent tweeduizend jaar oud, Habakuk, was erbij in Treblinka, Schirmeck en Dachau, waar je vermoedelijk ook falafel verkocht.'

Deze metafoor staat in het aan Gaza opgedragen gedicht As in de mond dat alle Belgische dagbladen klakkeloos publiceerden. De Vlaamse boerenzoon is gesjeesd varkensfokker en vooral belijdend marxist. Dat laatste is dodelijk in combinatie met een verbeten humorloosheid. Het positieve van Charles is dat hij zijn jodenallergie niet langer verpakt als antizionisme. Waarom draagt hij trouwens niet eens een rijmpje op aan de honderdduizenden slachtoffers van de mohammedaanse broedertwisten?

Leefde Gerrit Komrij nog maar. Dat was tenminste een Dichter des Vaderlands waarmee je kon lachen. Die zou schrijven: blijf met je rotpoten van mijn rotjoden af.

Overigens heb ik niets tegen zwijnenfokkers. Ik hoop zelfs dat ik na mijn dood reÔncarneer als varken. Maar dan niet in Gaza. Liever in de stal van Ducal!

Ik ga nog maar eens een broodje bestellen bij De Eeuwige Falafelman.


Red.:


Naar Wetenschap en religie , Wetenschap lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]