WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Culturele gelijkheid: diversen

26 feb.2011

Natuurlijk zijn alle culturen gelijk, en naarmate culturen ons onbekender zijn of verder van ons af staan, zijn ze liever en aardiger. Dat geldt dus ook in sterke voor de nomadencultuur van de nobele bedoeïenenstammen:


Uit: De Volkskrant, 26-02-2011, van correspondent Rolf Bos

Afrikanen worden door mensensmokkelaars mishandeld, verkracht en tot slaaf gemaakt

Sinaï een ware hel voor vluchtelingen

Smokkelaars in de Egyptische Sinaïwoestijn misbruiken en vermoorden op grote schaal Afrikaanse vluchtelingen die pogen Israël te bereiken. De Afrikanen, vaak afkomstig uit Eritrea, Soedan of Ethiopië, worden niet zelden langdurig vastgehouden in 'martelkampen'.
Vrouwen worden daar verkracht, mannen gefolterd, zeggen Afrikanen die de grens weten te passeren. De smokkelaars laten veel Afrikanen pas gaan als ze extra geld betalen.
    Vorig jaar wisten meer dan tienduizend Afrikanen Israël te bereiken. ...
    Een jaar geleden bemerkte de staf van de PHR-kliniek dat opvallend veel vrouwelijke vluchtelingen om een abortus vroegen. Uit gesprekken met de vrouwen bleek zij op de weg naar Israël in de Sinaï door smokkelaars, veelal lokale bedoeïenen, waren verkracht. In 2010 lieten 165 van deze vrouwen zich aborteren.
    ... Eén van de vrouwen: 'Ik was maagd toen ik de woestijn bereikte. Toen ik voor het eerst verkracht werd, huilde en schreeuwde ik. Later verzette ik me niet langer.'
    Niet alleen vrouwen worden misbruikt, ook mannen worden slachtoffer van de smokkelaars. Van de 284 vluchtelingen, mannen zowel als vrouwen, die tussen oktober en januari uitgebreid zijn ondervraagd, blijkt 60 procent lange tijd gevangen te hebben gezeten in de Sinaï, blijkt uit een recent rapport van PHR. Meer dan de helft gaf aan misbruikt te zijn.
    Eén vluchteling vertelde dat hij acht mannen had zien sterven vanwege drinkwatergebrek.
    De bedoeïenen laten de vluchtelingen vaak pas gaan als ze extra geld betalen. Volgens getuigenissen worden sommige Afrikanen gemarteld terwijl de kidnappers met een satelliettelefoon hun familie bellen. ...
    Tijdens hun gevangenschap moeten de vluchtelingen vaak werken. Er zijn meerdere getuigenissen van Afrikanen die gedwongen werden huizen te bouwen voor de smokkelaars. Andere vluchtelingen vertelden dat de smokkelaars dreigden hun organen te willen stelen 'voor transplantatie'. Volgens een verslag van de Italiaanse mensenrechtenorganisatie EveryOne Group werden eind vorig jaar 'vier jonge Eritreeërs' naar een illegale kliniek gebracht, waar hun 'nieren werden verwijderd'. 'Van de vier is sindsdien niets meer vernomen.'
    Grote delen van de Sinaïwoestijn golden altijd al als een streek waar de Egyptische autoriteiten weinig tot niks te vertellen hadden. Een deel van de lokale bedoeïenenbevolking houdt zich traditioneel bezig met illegale activiteiten, zoals het smokkelen van mensen en drugs naar Israël.    ...


Red.:    Ook zeer beschaafd zijn alle moslimvolken:


Uit: De Volkskrant, 26-02-2011, van correspondente Natalie Righton

Rechtszaak tegen Amerikaan, die twee mannen doodde, vrijdag begonnen

Spion zet relatie VS-Pakistan op scherp

Een dodelijke schietpartij van een Amerikaanse spion op twee Pakistanen eind vorige maand heeft de relatie tussen de VS en Pakistan zodanig op scherp gezet dat de inlichtingendienst van Islamabad bereid zou zijn de contacten met de CIA tijdelijk te verbreken.
   Dit meldden journalisten van persbureau AP deze week op basis een intern document en interviews met leden van de Pakistaanse spionagedienst ISI.   ...
    Volgens Davis schoot hij de twee mannen neer uit zelfverdediging, omdat zij hem wilden beroven. Pakistanen twijfelden daar direct aan, aangezien in Davis' auto onder meer een telescoop, een semi-automatisch vuurwapen en een camera met foto's van militair gevoelige objecten werden aangetroffen.
    Niet direct de standaarduitrusting van een ambassademedewerker, zoals Davis zichzelf omschreef. Inmiddels blijkt dat Davis voor de CIA werkt, wat de hang naar complottheorieën en woede onder de Pakistaanse bevolking heeft verergerd.
    ‘Wat deed Davis hier eigenlijk? Hoeveel spionnen lopen er nog meer rond in Pakistan?’, roepen Pakistanen in de media. De anti-Amerikaanse sentimenten in Pakistan waren al
groot, maar de zaak-Davis legt de haat extra bloot. Demonstranten voor de gevangenis in Lahore, waar Davis wordt vastgehouden, eisen dat hij publiekelijk wordt ophangen.   ...
    Davis blijft zolang het proces duurt vastzitten in een gevangenis in Lahore. De pistolen van de 36 Pakistaanse bewakers rondom zijn cel zijn afgepakt, uit vrees dat een van hen Davis zal doden. Honden proeven zijn eten voor, om te voorkomen dat hij wordt vergiftigd.


Red.:   Meer over de islamitische cultuur hier  .
    In Nederland is het wat makkelijker te publiceren over culturele verschillen in andere landen:


Uit: De Volkskrant, 10-10-2011, van verslaggeefster Marie-Louise Schipper

Kinderobesitas in de VS stabiliseert zich

Onder blanke kinderen in de Verenigde Staten lijkt obesitas zich te stabiliseren. Bij kinderen van Mexicaans/Latijns-Amerikaanse afkomst en bij Afro-Amerikaanse jongens en meisjes neemt obesitas wel toe. In de Verenigde Staten is 17 procent van de kinderen obees: dat zijn er 12,5 miljoen.
    Op een symposium van het International Life Science Institute (ILSI) in Praag, waar vorige week tweehonderd wetenschappers en andere deskundigen confereerden over voeding en gezondheid, vertelde onderzoeker John Milner dit nieuws tussen neus en lippen door. ...


Red.:   De redactie was van deze feiten nog niet op de hoogte. Wel van de algemene regel dat dik-zijn is, naast roken, één van de grote onderscheiders is in maatschappelijk klasse en beschaving - een onomstreden stelling in de gewone Hollandse maatschappij. De basis ligt misschien wel in opleiding en afkomst, maar dat zie je niet. Roken en dikheid wel - en ook hun combinatie: ongezondheid. Ook af te korten tot een verschil in ontwikkeling. Wat je dus ook terugziet in culturen met verschillende ontwikkeling. In Amerika tussen blanken en zwarten en latino's.
    In Nederland geldt dus precies hetzelfde, met andere groepen:
 
  Volgens de laatste groeistudie van TNO uit 2010 groeien Nederlandse kinderen vooral in de breedte. Er worden ook aparte cijfers naar etniciteit bijgehouden. Waar 2 procent van de autochtone jeugd ernstig overgewicht heeft, ligt dit percentage hoger onder de Turkse en Marokkaanse kinderen (respectievelijk iets meer dan 8 en bijna 7 procent).

Een verschil dus met een factor van ongeveer vier. Een factor vier verschil in algemene sociale ontwikkeling.
    Overigens: in Amerika mag je nog veel minder zoiets zeggen dan hier:
 
  Hij voegde eraan toe: 'We moeten hier voorzichtig mee zijn en er weinig ruchtbaarheid aan geven.' Milner is directeur van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten.

In Amerika dreigt dan meteen ontslag - letterlijk.


Naar Cultuur, gelijkheid  , Westerse organisatie  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .