De Volkskrant, 19-03-2012, van correspondent Arie Elshout .2011

Pestkop of homohater?

Voor een student uit de VS die zijn kamergenoot filmde terwijl die een man kuste, dreigt celstraf. De kamergenoot plaagde zelfmoord.

Hoewel ze allebei uit gegoede families kwamen, waren Tyler Clementi en Dharun Ravi twee totaal verschillende jongens toen zij elkaars kamergenoot werden op Rutgers University in de Amerikaanse staat New Jersey. Hun ontmoeting zou uitlopen op een tragedie die niet alleen de aandacht trok van president Obama, maar ook heeft geleid tot een nationaal debat.

Clementi was een verlegen en wat onhandige eerstejaarsstudent, een violist die net tegen zijn ouders had gezegd dat hij homo was. Zijn kamergenoot Ravi was een populaire praatjesmaker, die handig was met de computer en voortdurend met vrienden twitterde en sms'te.

Toen Clementi op een dag vroeg of hij de kamer voor zich alleen mocht hebben tot middernacht, besloot Ravi hem heimelijk te bespioneren met een webcam. Hij zag hoe zijn kamergenoot een man kuste en twitterde en sms'te vervolgens daarover. 'Ik zag hoe hij het deed met een kerel. Yeah'.

Clementi kwam daar een paar dagen later achter, waarna hij zelfmoord pleegde door van de George Washington Bridge in New York te springen. Dat was in september 2010, drie weken nadat het tweetal aan de studie was begonnen.

Een jury bepaalde vrijdag dat Ravi's gedrag niet slechts een uit de hand gelopen pesterij was, maar een misdaad. Voor de aangeklaagde dreigt een gevangenisstraf of zelfs uitzetting naar India, zijn land van herkomst. In de discussie gaat het over de grens tussen pesten en misdaad en over de gevaren van sociale media.

Ravi (20) stond niet terecht voor Clementi's dood. Hij was aangeklaagd voor schending van de privacy en intimidatie op grond van een vooroordeel. Dat laatste is een zogeheten hate crime, een misdaad begaan uit haat.

Ravi's advocaten bestreden dat hun cliŰnt homo's haat. Volgens hen was hij destijds nog 'een jongen' van 18, die weinig ervaring had met homoseksualiteit en 'niet wist wat hij ermee aan moest'.

De jury achtte wel bewezen dat er sprake was van een vooroordeel, omdat Ravi van plan was geweest Clementi voor een tweede maal met zijn webcam te bespioneren, toen zijn kamergenoot opnieuw de man zou ontmoeten die hij eerder gekust had. Ravi nodigde zijn internetvrienden uit mee te kijken.

Volgens een van de juryleden, de lerares Lynn Audet, was het daarom niet langer meer een streek van een kwajongen, hoe wreed en bot ook, maar een misdaad. 'Dat hij het een tweede keer probeerde, is wat mij van gedachten deed veranderen. Een redelijk persoon zou er een punt achter hebben gezet en er niet over getweet hebben', aldus Audet. Overigens werkte de webcam de tweede keer niet.

Clementi was er van overtuigd dat Ravi hem op internet intimideerde vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij had om een andere kamer gevraagd.

Leven geru´neerd
Belangenverenigingen van homo's waren blij met de uitspraak. Volgens critici van de uitspraak wordt Ravi feitelijk gestraft voor Clementi's dood, hoewel hij er niet voor is aangeklaagd. Zij hebben er moeite mee dat onbeschoft gedrag in de criminele sfeer wordt getrokken en dat nu het leven van een tweede jong iemand dreigt te worden geru´neerd.

Maar Suzanne Goldberg, van Columbia Law School, meent dat ook jongeren moeten beseffen dat er grenzen zijn aan wat op internet mag. De zaak-Ravi 'benadrukt dat sociale media grote schade kunnen aanrichten en dat het misbruik ervan misdadig kan zijn', zegt zij.

Overigens blijken de sociale media niet alleen schadelijk te zijn geweest voor Clementi, maar ook voor Ravi zelf. Hij zou zo verslaafd zijn geweest aan aandacht dat al zijn twitterfeeds, Facebook-posts, sms'jes, e-mails en chats een berg aan bewijsmateriaal tegen hem opleverden. Hij probeerde veel te vernietigen, maar tevergeefs. Internet bewaart alles, ook dingen waarvan iemand later, in een andere tijd of context, spijt kan krijgen.
Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]