WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 31-10-2013, column door Bert Wagendorp

.2011


Afluisteren

Tussentitel: De NSA heeft keihard onze koningin afgeluisterd

Ook het mobieltje van de paus is afgetapt door de NSA. Niets is meer heilig voor de afluistergeile yanks: vermoedelijk zijn ook de kardinalen die in maart in conclaaf waren afgeluisterd. Het zou me niks verbazen als ze in de Amerikaanse ambassade in Rome live hebben meegeluisterd naar het overleg in de Sixtijnse Kapel en dat ze zich slap hebben gelachen om de middeleeuwers die buiten braaf op witte rook stonden te wachten.

Welke bizarre drift heeft zich van de spionnen meester gemaakt? Waar is de neiging tot controle overgegaan in het krankzinnige plan álle communicatie te gaan controleren? Wanneer drong de gedachte door dat het internet de droom van elke spion kon waarmaken: álles weten van iedereen?

Deze week maakte Glenn Greenwald, de pen van klokkenluider Snowden, bekend dat hij binnenkort de afluisterpraktijken van de NSA in Nederland naar buiten zal brengen. 'Jullie hebben geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage', zei hij drie weken geleden alvast in de Volkskrant.

Ik vermoed dat de NSA gewoon keihard de koningin en Willem-Alexander heeft afgeluisterd en dat de Amerikanen al ver voor 31 januari wisten van de abdicatie. Als je acht jaar voor zijn uitverkiezing de nieuwe paus al aftapt, begin je niet twee weken van tevoren met de nieuwe koning.

Mocht onze koning overigens bij het aanstaande staatsbezoek aan Rusland een usb-stick ontvangen van Vladimir Poetin: niet inpluggen, meteen inleveren bij de meereizende AIVD-spion. Dat ding zit tjokvol spyware en dat de Amerikanen elk koninklijk mailtje onderscheppen, is al erg genoeg.

De ongehoorde arrogantie en immense schaal van de afluisteractiviteiten van de VS kunnen alleen maar zijn ingegeven door de pathologische overtuiging dat de wereld en zijn bewoners jou toebehoren. Dat je het van god gegeven recht hebt je de geheimen van burgers, politici en bedrijven toe te eigenen en die ten eigen bate te benutten.

Waar zijn de tijden van Mata Hari, die tenminste nog gezellig naar bed ging met haar informatieverschaffers?

'Ik ben toch blij als op deze manier een terrorist komt bovendrijven', zei minister Plasterk veertien dagen geleden. Als Greenwald met zijn onthullingen komt, moet Plasterk ons maar eens uitleggen hoe ver hij wil gaan in het billijken van de verkrachting van onze privacy uit naam van de veiligheid.

The Circle, het nieuwe boek van Dave Eggers, gaat over een bedrijf - een soort combinatie van Facebook, Twitter, Google en LinkedIn - dat streeft naar de totale transparantie van elk individu, onder het motto 'All that happens must be known'. 'Geheimen zijn leugens', 'privacy is diefstal'.

The Circle staat in de traditie van Huxley's Brave New World en Orwells 1984: het individu onderworpen aan een totalitair systeem. The Circle is een echt Silicon Valley-bedrijf à la Apple: kapitalisme met een idealistisch verhaal. Maar ook dat luidt het einde van de individuele vrijheid in.

De NSA hanteert het credo van The Circle, maar zit in zijn streven naar staatscontrole meer op de lijn van Orwell en Huxley. Dat je in de acties van een overheidsinstelling de contouren herkent van nachtmerriescenario's is zorgwekkend.

Ook eng: de Engelse premier Cameron die deze week waarschuwde dat zijn regering zich misschien wel gedwongen ziet 'om maatregelen te nemen', als The Guardian doorgaat met zijn Greenwald-onthullingen.

God sta ons bij - nog even en ook de Allerhoogste, de Zoon én de Heilige Geest zijn in hun ondoorgrondelijke overwegingen niet meer veilig voor Obama's luistervinken.
Naar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .