De Volkskrant, 17-12-2013, column door Thomas Friedman (The New York Times). Vertaling: Leo Reijnen .2011

Memo aan: Xi Jinping, president van China

Tussentitel: De excessen en de corruptie kunnen beter ophouden

Beste president Xi, De laatste jaren woedt er wereldwijd een hevige discussie onder beleggers tussen degenen die denken dat China een zeepbel is die elk moment kan barsten - en dat je er dus beter flink 'short' op kunt gaan - en degenen die menen dat China weliswaar grote problemen heeft, maar ook over grote oplossingen en slimme leiders beschikt en dat het de juiste weg wel zal vinden, al is het dan in een normaler groeitempo. Zelf neig ik naar het tweede kamp, maar als ik kijk naar wat China de laatste tijd doet, begin ik me toch af te vragen of uw systeem wellicht kwetsbaarder is dan ik dacht.

Ik, en met mij veel Amerikanen, wens het Chinese volk het allerbeste. Daarom schrijf ik u nu ook, want ik denk dat u op het punt staat om een enorme vergissing te begaan.

De Chineestalige websites van The Wall Street Journal en Reuters zijn onlangs geblokkeerd en die van Bloomberg News en The New York Times zijn maandenlang geblokkeerd geweest. Wat vooral belangrijk is, is dat de NYT en Bloomberg samen ruim twintig journalisten in China hebben van wie de visa eind december moeten worden vernieuwd en dat uw regering tot nog toe geen enkele actie heeft ondernomen - blijkbaar als vergelding voor het feit dat beide organisaties hebben gepubliceerd over de enorme rijkdom die is vergaard door familieleden van vooraanstaande Chinese leiders, inclusief uw eigen verwanten.

Ik hoor van Chinadeskundigen dat deze ongekende strafexpeditie is ingegeven door uw gevoel dat wij een kritieke grens hebben overschreden. U denkt blijkbaar dat de spelregels inhouden dat de buitenlandse pers, de plaatselijke media en de sociale media van alles mogen schrijven over corruptie en maatschappelijke onrust op plaatselijk en provinciaal niveau - dat is zelfs handig voor de centrale overheid die zo corruptie kan opsporen en indammen - maar dat die aandacht zich nooit mag richten op de financiŽle handel en wandel van de top van de Communistische Partij.

Meneer de president, als er al een kritieke grens is overschreden, is dat door het toedoen van uw functionarissen en van de technologie. Hoe dat zit? Er zijn voldoende kleinere verhalen verschenen in uw eigen media - de topjes van menige ijsberg - waaruit naar voren komt dat er sprake is van een wijdverbreide graaicultuur onder familieleden van de meest vooraanstaande functionarissen van de Communistische Partij.

Afgelopen maart hebben de Chinese autoriteiten nog snel foto's van blogs verwijderd van een fataal auto-ongeluk in Beijing waarbij de zoon van een naaste medestander van de toenmalige president Hu Jintao betrokken zou zijn geweest. De auto in kwestie was een Ferrari. De bestuurder kwam om het leven en twee jonge vrouwen die bij hem in de auto zaten raakten zwaargewond. Hoe kon die jongeman zich een Ferrari permitteren?

De buitenlandse pers kan absoluut niet blijven zwijgen over dergelijke verhalen waarover zoveel Chinezen op het internet discussiŽren. Dat geldt des te meer nu er een aandeelhouderscultuur is ontstaan waarin uw bedrijven en markten zich moeten aanpassen aan internationale normen voor het openbaar maken van bedrijfsstructuren en aandeelhoudersbelangen.

Het is onvermijdelijk dat journalisten in China dan accountants en juristen gaan inhuren om deze openbare gegevens na te pluizen. Dat hebben we dan ook gedaan. Dan komen er dingen aan het licht, zoals het feit dat de 90-jarige moeder van voormalig minister-president Wen Jiabao, een gepensioneerde onderwijzeres, een belang in een groot Chinees bedrijf voor financiŽle dienstverlening op haar naam heeft staan ter waarde van zo'n 100 miljoen dollar (bijna 73 miljoen euro). En dat de zoon, dochter, jongere broer en zwager van Wen ook allemaal buitengewoon vermogend zijn geworden.

Wie heeft hier nu een kritieke grens overschreden? Wij zouden willen stellen: een aantal van uw collega's en hun kinderen die zich aan een ongekende inhaligheid schuldig hebben gemaakt. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat dat aan het licht komt. Die technologie gaat niet meer weg, dus kunnen de excessen en de corruptie maar beter ophouden. De NYT en Bloomberg hebben uw leiderschap een grote dienst bewezen door dit aan de kaak te stellen. Zie het als de waarschuwing van een lichte hartaanval. De geschiedenis leert dat inhaligheid en corruptie de belangrijkste doodsoorzaken van Chinese regimes zijn.


red.: 


Terug naar Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]