De Volkskrant, 03-02-2015, door Thomas Friedman,  columnist van The New York Times. Vertaling: Leo Reijnen .2010

Wat gaat Poetin doen?

Tussentitel: Als Poetin de Oekra´ne binnenvalt, gaat de olieprijs omhoog

Vorig jaar maart zei Hillary Clinton dat Poetins aanval op Oekra´ne, zogenaamd ter bescherming van de Russisch sprekende bevolking daar, hetzelfde was als 'wat Hitler in de jaren dertig heeft gedaan', namelijk de etnische Duitsers gebruiken als excuus om buurlanden binnen te vallen. Destijds vond ik die vergelijking nogal overdreven. Nu niet meer. Ik zou de uitspraak van mevrouw Clinton alleen al vanwege het alarmerende effect willen onderschrijven: hij vestigt de aandacht op de verschrikkelijke dingen die Poetin tegen Oekra´ne doet, om nog maar te zwijgen van zijn eigen land, waarvan de kredietstatus nu verlaagd is tot die van 'junk'.

Poetins stiekeme inzet van Russische soldaten om Oekra´ne binnen te dringen en heimelijk de door Moskou betaalde Oekra´ense rebellen te steunen is de smerigste geopolitieke straatroof van deze tijd. En het wordt allemaal afgedekt met een web van leugens waarvan nazipropagandachef Goebbels nog het schaamrood op de kaken zou krijgen, en dat allemaal om de hervormingsgezinde beweging in Oekra´ne uit te schakelen voordat die de kans krijgt een democratisch model te verwezenlijken dat ook de Russen weleens meer zou kunnen aanspreken dan Poetins kleptocratie.

Het is maar de vraag hoeveel van onze bondgenoten in de oorlog tegen IS onze waarden delen, maar het is volstrekt helder dat de Oekra´ense hervormers dat wel doen. Zij proberen zich te ontworstelen aan de invloedssfeer van Rusland en willen deel uitmaken van de markt en democratische gemeenschap van de EU. Als Poetin de Schurk ongestraft het democratisch experiment in Oekra´ne om zeep kan helpen, lopen alle prowesterse landen rond Rusland gevaar.

De VS en Duitsland hebben goed werk geleverd met het instellen van sancties tegen Rusland. Maar terwijl president Obama onlangs heeft besloten om in het voorjaar wat Amerikaanse militairen te sturen om de Nationale Garde van Oekra´ne te trainen, bepleit ik dat we onze militaire steun aan het Oekra´ense leger nu meteen opvoeren zodat dat zich beter kan verdedigen tegen de naar schatting negenduizend soldaten waarmee Poetin Oekra´ne is binnengedrongen.

Oekra´ne heeft komend jaar ook 15 miljard dollar nodig om de economie te stabiliseren, bovenop het hulpprogramma van het IMF. De Oekra´ners hadden een heel diep gat voor zichzelf gegraven na ruim twintig jaar corruptie van een opeenvolging van slechte regeringen volgend op het onafhankelijk worden van de Sovjet-Unie. Er is echter goede hoop dat de revolutie en de recente verkiezingen in Oekra´ne een nieuwe generatie hervormers aan de macht hebben gebracht die in hoog tempo ministeries hervormt, belastingwetten invoert en voor transparantie zorgt. Ze zijn zelfs helemaal vˇˇr de strenge toetsen voor goed beleid die als voorwaarde aan de westerse hulp zijn verbonden. En als zij zich aan hun woord houden, moeten wij dat ook doen.

De Amerikaanse minister van FinanciŰn Jack Lew is vorige week door Europa gereisd, onder meer om het steunpakket voor Kiev af te ronden. De VS hebben hun deel toegezegd, maar de EU stribbelt nog tegen. Poetin probeert net genoeg instabiliteit te creŰren om het Westen ervan te weerhouden hulp te verlenen, zodat de Oekra´ense hervormers hun beloften niet kunnen waarmaken en in diskrediet raken. Dat zou schandalig zijn.

Oekra´ne kan ook van invloed zijn op de olieprijs. De twee grootste spelers daarin zijn de nieuwe Saoedische koning Salman en de Russische tsaar Poetin. Als Saoedi-ArabiŰ de productie drastisch beperkt, stijgt de olieprijs. Als Poetin besluit tot een echte invasie van Oekra´ne of, nog erger, een van de Oostzeelanden, om te kijken of de NAVO echt bereid is voor een van beide te vechten, gaat de olieprijs ook omhoog.

Nu de Russische economie is gevloerd, is het regime van Poetin bijna geheel afhankelijk van de export van olie en gas en dus heeft hij echt last van het ineenstorten van de olieprijs. De kans dat Poetin daadwerkelijk Oekra´ne of een van de Oostzeelanden binnenvalt, is klein, maar niet helemaal uitgesloten.

Het uitlokken van een grote geopolitieke crisis met de NAVO is voor Poetin een gemakkelijke manier om de olieprijs weer omhoog te jagen. Met zijn heimelijke interventies in Oekra´ne is hij daarin tot nu toe niet geslaagd. Kortom, de huidige olieprijs is voornamelijk afhankelijk van twee mannen: van koning Salman en hoe hij zijn reservevermogen om olie te produceren inzet en van tsaar Poetin en hoe hij zijn reservevermogen om onheil te produceren inzet.
Webtitel:
Voer meteen de steun aan Oekra´ense leger
TT:
Als zij zich aan hun woord houden, moeten wij dat ook doen

De huidige olieprijs is voornamelijk afhankelijk van twee mannen


Red.:  Zie /politiek/leugens/diversen_buitenlands_bronnenTerug naar PvdA  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of naar site home .