De Volkskrant, 27-12-2014, rubriek Een boek voor, door Olaf Tempelman .2011

Een boek voor

Als Raśl Castro zich De lege etalage van Art van Iperen laat voorlezen, is Cuba binnen een paar jaar een democratie.


Het verschil tussen de twee bejaarde Castro-broers, vertelde de Cubaanse dissidente Miriam Leiva op een snikhete julidag in Havana, is dat het ego van de oudste zo royaal is geproportioneerd dat het vaardigheden als luisteren en het observeren van feiten in de weg zit. De jongste is minder vol van zichzelf, niet per definitie alleen aan het woord en in staat tot een gesprek. Zo bezien is het niet toevallig dat de VS en Cuba weer betrekkingen hebben aangeknoopt onder Raśl (83) en niet onder Fidel (88).

Dat de jongere Castro de dooi niet zoals Obama kan presenteren als een succes, heeft te maken met het feit dat het Cuba dat de oudere Castro schiep vol staat met borden met anti-Amerikaanse slogans en dito muurschilderingen. Al 55 jaar wordt iedereen ingepeperd dat de duivel een yank is. Elke lange rij, elke lege winkel, elke kapotte bus: het is de schuld van de yank. Hoe kun je met zo'n demon in zee gaan? Het kan dat Fidel nu echt stervende is. Het kan ook dat Raśl serieus bezig is zich te informeren over het reėel bestaande Cuba.

Helaas zijn mensen in de hoogste regionen van een dictatuur vaak omringd door jaknikkers. Een beetje hulp van buitenaf kan geen kwaad. Het toeval wil dat een van de beste boeken die door objectieve buitenstaanders over Cuba zijn geschreven, behoort tot het erfgoed van de Volkskrant. De lege etalage van de helaas te jong gestorven journalist en Cuba-kenner Art van Iperen verscheen voor het eerst in 1996. Het heeft de tand des tijds perfect doorstaan, zowel dankzij Van Iperens scherpe blik als door het onvermogen van de Castro's afstand te doen van dogma's. Als de jongere Castro het laat vertalen, is Cuba binnen een paar jaar een democratie.

Webtitel:
Met Art van Iperen wordt Cuba een democratie

red.:  Alsof Joden ook maar een haar geven om democratie. neoliberalisme, is wat ze willen

Op Cuba wonen alleen dissidenten


Terug naar Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]