De Volkskrant, 06-02-2016, door Olaf Tempelman .2011

Een boek voor...

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Olaf Tempelman raadt SP-man Harry van Bommel Grensland van Rusland-historicus Marc Jansen aan. Daarin kan hij lezen dat de inwoners van Oekra´ne veel meer op hebben met Europa dan met Rusland.

Het typische aan Thierry Baudet is dat hij niet alleen Oekra´ne en vluchtelingen graag buiten de deur houdt, maar ˇˇk boeken van auteurs die iets van de recente geschiedenis van Europa weten. Meerdere medewerkers aan deze rubriek schreven hem meerdere boeken voor, niets wijst erop dat die werden gelezen. Het Nee-kamp in het aanstaande Oekra´ne-referendum bestaat evenwel uit meer dan ÚÚn persoon. Harry van Bommel van de SP en Pepijn van Houwelingen van het BurgercomitÚ-EU willen misschien wel iets lezen over de geschiedenis van het land waarmee ze geen associatieverdrag willen sluiten. Zo'n boek is er in hun eigen taal.

Grensland - Een geschiedenis van Oekra´ne van Rusland-historicus Marc Jansen. Na lezing weten Van Bommel en Van Houwelingen in elk geval dat twee dingen die ze maandag in deze krant beweerden niet kloppen. 'Door het verdrag zal het land verscheuren', stelde Van Bommel. Daarmee doelt hij op de breed uitgemeten tegenstelling tussen het oosten en het westen van Oekra´ne, waarbij de oostelijke helft pro-Russisch zou zijn en de westelijke pro-EU.

Uit Grensland leert hij: er lopen 'veel fijnere etnische, lingu´stische, godsdienstige en regionale scheidslijnen' door Oekra´ne, maar bijna overal heeft een meerderheid van de inwoners liever uitzicht op Brussel dan op Moskou. Dat ze oostelijker in Oekra´ne niets van de EU moeten hebben, is een mythe uit de Russische propagandamachine. Pepijn van Houwelingen spreekt van 'Je reinste kolonialisme van de EU'. Hij kan uit Grensland leren dat het gebied van de huidige Oekra´ne door vele grootmachten werd gekoloniseerd, en dat de ene kolonisator zich slechter gedroeg dan de andere. Dat verklaart waarom nogal wat inwoners van dit grensland een vaag Europees perspectief prefereren boven gratis gas van Poetin. In de woorden van de Oekra´ense premier Arseni Jatsenjoek: 'Gratis kaas vind je alleen in een muizenval.'


Web:
Grensland leert ons Oekra´ense uitgangspositie begrijpen
red.: 


Terug naar Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]