De Volkskrant, 04-05-2013, column door Bert Wagendorp .2009

Vredenhof

Tussentitel: Ideologie, morele superioriteit en gore brutaliteit

Tijdens de Dodenherdenking in Vorden (Achterhoek) zal vanavond weer geen wethouder langs de graven van tien omgekomen Wehrmachtsoldaten lopen. Plannen daartoe werden vorig jaar ook al afgeblazen. Er vloog toen een vliegtuigje met sleep boven het dorp, dat de tekst 'ComitÚ Vorden fout?' met zich meetrok.

Ze wilden in Vorden een gebaar van verzoening maken. Maar directeur Nine Nooter van het Nationaal ComitÚ 4 en 5 mei stelde donderdag in Trouw vast dat verzoenen en herdenken twee verschillende dingen zijn, en dat ze die in Vorden niet door elkaar moeten halen. Wij brengen hier discussies graag terug tot semantische kwesties, een erfenis uit ons verleden van bijbelstudie en religieuze haarkloverij.

Geen verzoening vanavond, in Vorden.

Afgevaardigden van de Antifascisten en oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN) en van de Deutsche Kommunistische Partei (DKP) zullen zich vandaag niettemin naar Vorden begeven, om te controleren of ze daar de Wehrmachtgraven wel Úcht links laten liggen.

Dat is opmerkelijk. Uit naam van het communisme zijn in de 20ste eeuw vele miljoenen mensen over de kling gejaagd, dus je zou enige morele bescheidenheid verwachten van personen die zich toch nog altijd communist wensen te noemen. Maar ideologie, een gevoel van morele superioriteit en gore brutaliteit gaan nu eenmaal wel vaker hand in hand: de combinatie was de grote vloek van de vorige eeuw.

Op Schiermonnikoog vertrekt vanavond om vijf minuten over zeven een Stille Tocht naar Vredenhof, een klein kerkhof in de duinen. Gisteren liep ik er alvast naar toe, langs het Corn. Visserpad en de Reddingsweg, langs een bunker op een hoog duin en door een berkenbos. Het was er stil. Je hoorde in de verte de zee ruisen, dat was alles. Bij de poort lag een steen met een gedicht in het Schiers: Al is 't yn fraimde greeuwn/ hy is tach feilig th˙s.

Vredenhof is in 1917 gesticht door Sake van der Werff. Die was politieagent op Schier en opende er later een hotel. Hij vond dat drenkelingen die aanspoelden op het strand van zijn eiland een graf op een kerkhof verdienden, in plaats van op een willekeurige plaats te worden begraven. De Eerste Wereldoorlog was in volle gang en de zee bracht slachtoffers naar Schier, als de fall-out van het massale geweld.

'A soldier of the Great War', luidt een grafschrift.

Of: 'Ein Deutscher Soldat'.

Een nieuwe dodenvloed begon in 1940.

In een van de graven rust Heinrich Schwiering (29), die met zijn bommenwerper in 1942 werd neergeschoten en aanspoelde op Schier. Zijn graf wordt omringd door graven van RAF-personeel: E.F. Matthews (20), W.A. Strachan (25), J.R.B. Adams, F. Gill - leeftijd onbekend.

'Je moet op 4 mei niet de daders herdenken', zei Nine Nooter donderdag in Trouw.

Wat we hier ook graag doen: de zaken tot op het bot versimpelen en terugbrengen tot een waarheid in maximaal tien woorden, zodat het lijkt alsof de waarheid simpel is.

Op Schiermonnikoog is de Stille Tocht voor alle oorlogsdoden op Vredenhof: Engelsen, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Fransen, Polen, AustraliŰrs, Nieuw-Zeelanders Ún Duitsers.

Drenkelingen van de bloedige wereldgeschiedenis.

Was Heinrich Schwiering een dader?

In 2002 legde op 4 mei zijn weduwe, met de burgemeester van Schiermonnikoog, de krans bij het kruis op Vredenhof.

Waarin ze op een klein eiland groot kunnen zijn.
Red.:   Naar Multiculturalisme, campagne , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]