De Volkskrant, 25-03-2011, door Martijn Kleijwegt .2011

Wangedrag supporters is geen antisemitisme

Martijn Kleijwegt | Martijn Kleijwegt is econoom en ondernemer. Met antisemitisme heeft het gedrag van Lex Immers van ADO Den Haag nou net niets te maken. Antisemitisme richt zich tegen Joden en Ajax-supporters zijn geen Joden.

Tussentitel: Bekende Joodse Nederlanders maken het alleen maar erger

'Het zijn maar kutkakkerlakken', brulde Jan Vertonghen onuitgenodigd door de Arena. We noteren de officiŽle huldiging van Ajax na het winnen van de KNVB-bekerfinale in 2010 tegen Feyenoord. Feyenoord en zijn supporters waren de kakkerlakken. De voltallige Ajax-entourage stond erbij en schaterde het uit.

Helaas geen Frits Barend bij Pauw & Witteman noch een reactie van Robert Vuijsje op de opiniepagina van de Volkskrant. Dat zou sterk zijn geweest en had misschien wel een bijdrage geleverd aan het terugdringen van het wangedrag van supporters in de verschillende Nederlandse voetbalstadions. Bekende Ajax-supporters die publiekelijk afstand nemen van het wanstaltige optreden van hun spelers. Voorbeeldfunctie weet-u-nog.

Want daar gaat het over. Het aan de orde stellen van de schandalige spreekkoren en de walgelijke teksten van supporters van Nederlandse voetbalclubs. Ze wensen elkaar en de scheidsrechter de dodelijkste ziektes en naarste gebreken toe.

Ik heb een aangeboren overgevoeligheid voor antisemitisme. Om met Robert Vuijsje te spreken, ik kom uit Amsterdam, ik ben Joods. Op het ziekelijke af kregen wij van huis uit mee dat het antisemitisme overal op de loer licht en regelmatig de kop op steekt. Dat klopt. En dan heb ik het niet over de Driesen van Agt of Gretta's Duisenberg.

Nee, ik bedoel de alledaagse uitingen van antisemitisme. Door mijn achternaam, die niets doet vermoeden, spreken mensen zich in mijn bijzijn openhartig uit over hun Joodse landgenoten. Met name het beeld van de op geld gerichte sjaggeraar komt in vele vormen en maten terug en zal nooit uit te bannen zijn. Dat is niet leuk en buitengewoon zorgelijk, maar een fact of life.

Vele malen ben ik in uitzichtloze discussies en nooit opgeloste ruzies gerold door de vraag te stellen 'Wat bedoel je precies?' als half schertsend werd gewezen op het geldbewuste handelen van een vermeende Jood. Het helpt allemaal niks. Antisemitisme is er en blijft er. Zaak is het zo ver mogelijk weg en diep mogelijk onder het oppervlak te houden.

Met antisemitisme heeft het gedrag van Lex Immers van ADO Den Haag nou net niets te maken. Hij heeft een bloedhekel aan Ajacieden en die noemen zichzelf Joden. En dus roepen ze met zijn allen 'we gaan op Jodenjacht'. Niet echt fijnbesnaard, maar niet meer en niet minder.

Probleem is eerder dat de zelfbenoemde BJN'ers (Bekende Joodse Nederlanders) aanschuiven aan de discussietafel en geheel ten onrechte de antisemitismekaart spelen. Ten onrechte, omdat antisemitisme zich richt zich tegen Joden. Ajax-supporters zijn geen Joden, net zoals PSV- supporters geen homo zijn (toch in ieder geval niet allemaal) en Feyenoord-supporters geen ongedierte.

Het effect van het optreden van BJN'ers in dit verband is contraproductief en zal eerder latent antisemitisme prikkelen dan onderdrukken. Want daar zijn ze weer die beledigde Joden met hun gemekker. Niet handig en daar hebben we dus niks aan. Mijn advies aan publiciteitsbewuste BJN'ers is: jongens, afblijven.

Overigens Robert, nog even dit: ik kom uit Amsterdam, ben Joods en ben Feyenoord-supporter. Sterker: mijn dochters en ik gaan nog elke twee weken richting Rotterdam-Zuid, ondanks de doffe ellende niet alleen rond, maar ook op het veld. Zou dat het verschil zijn tussen de Feyenoord- en de Ajax-supporter? Maar dit terzijde.


 

IRP:  


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]