De Volkskrant, 29-12-2010, door Rolf Bos 29 dec.2010

Na acties IsraŽlische leger steekt antisemitisme kop op

In 2010 is het aantalmeldingen van antisemitisme in de wereld iets afgenomen vergeleken met het Ďrecordjaarí 2009.


Tussentitel: ĎHet demoniseren van mijn land is een trendí

Het is in IsraŽl niet onopgemerkt gebleven. Dat de burgemeester van Amsterdam undercoveracties overweegt om antisemieten in de kraag te vatten. Dat Frits Bolkestein zich afvraagt of Joden in Nederland nog wel veilig zijn. Dat de zoon van een hoofdstedelijke rabbijn niet meer met zijn keppeltje over de Amsterdamse straat durft, uit angst om in elkaar geslagen te worden.

Zondag werd in Jeruzalem het jaarlijkse antisemitismerapport gepresenteerd. Het was opnieuw geen goed jaar, zegt Natan Sharansky, voorzitter van de Jewish Agency. Uitingen van jodenhaat in Europa en Zuid-Amerika, ruim baan voor holocaustontkenners op internet, bloggers die IsraŽliŽrs met nazi's vergelijken. De uitspraken van journaliste Helen Thomas, regisseur Oliver Stone en de Duitse minister Thilo Sarrazin - het rapport staat er vol van.

Sharansky, de voormalige Russische mensenrechtenactivist die in 1986 na jarenlang gevangenschap de Sovjet-Unie werd uitgezet, merkt dat vooral na IsraŽlische legeracties het antisemitisme in de wereld hevig de kop opsteekt. Swastika's op zerken op Joodse kerkhoven, aanvallen van 'moslimimmigranten' op Joden in de straten van Europa, 'het zijn de vulgaire uitingen'.

En dan was 2010 nog niet eens een heel slecht jaar, in vergelijking met 2009. De IsraŽlische legeractie in de Gazastrook had tot gevolg dat 2009 een 'recordjaar' was. 'In 2010 nam het aantal meldingen iets af, al zagen we weer een piek na de onderschepping van het Gaza-flotielje, eind mei.' Gewelddadige aanvallen op Joden en Joodse gebouwen in Oostenrijk en Frankrijk waren het directe gevolg van dat militaire optreden, waarbij negen Turkse activisten gedood werden.

Je hebt enerzijds het 'klassiek antisemitisme', dat volgens Sharansky 'al drieduizend jaar' bestaat. Het stak onlangs de kop op, toen Sarah Palin, bekritiseerd na de schietpartij in Arizona, het woord 'bloedlaster' (blood libel) in de mond nam. De Amerikaanse politica verwees daarmee - onwetend? -- naar het middeleeuwse 'bloedsprookje': joden zouden christelijke kinderen vermoorden om met het bloed matzes te bereiden.

Die vorm van antisemitisme bestaat nog steeds. Sharansky: 'Maar tegenwoordig richten de aanvallen zich vooral op het bestaan van IsraŽl. Demoniseren van mijn land is een trend. De radicale islam, maar het komt niet alleen uit die hoek, gebruikt de nazi-ideologie. Voorbeelden? Oproepen tot een nieuwe holocaust, om daarmee het Palestijns-IsraŽlische conflict op te lossen.'

Kijk, zegt Sharansky, kritiek op het beleid van de IsraŽlische regering moet kunnen, 'we zijn een democratie, met een vrije pers. Maar ik vrees dat er met twee maten wordt gemeten. Sommige mensenrechtenorganisaties hanteren voor IsraŽl geheel andere normen dan voor de dictaturen om ons heen. Ja, dat mag je ook uitleggen als antisemitisme.'

In IsraŽl is sinds tien jaar een 'Taskforce Anti-Semitism' actief. Amos Hermon leidt die afdeling, die in de gehele wereld uitingen van jodenhaat monitort. 'We maken ons zorgen. Kijk wat er in Iran gebeurt, in Zuid-Amerika. Maar ook in West-Europese landen, in Zweden, Frankrijk, Nederland en BelgiŽ, kunnen Joden soms niet meer als Jood over straat. En er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat eenderde van de Europeanen Joden met een negatieve blik bekijkt.'

Het is gebruikelijk, zegt Hermon, dat bezoekende buitenlandse politici door de IsraŽlische premier Netanyahu worden aangespoord meer tegen antisemitisme te doen. Hermon, die goed geÔnformeerd is over wat er zich op de straten van Amsterdam afspeelt, voorziet Netanyahu voorafgaand aan elk bezoek van gedetailleerde informatie. 'Ja, dus als uw minister van Buitenlandse Zaken binnenkort naar IsraŽl komt, dan weet hij wat hem te wachten staat.'


Tussenstuk:
Holocaustmuseum lanceert website in het Farsi voor jeugd van Iran

Het IsraŽlische Holocaustmuseum Yad Vashem lanceerde zondag een website op YouTube in het Farsi, de taal van Iran. Op de site zijn de indringende getuigenissen te zien van overlevenden van concentratiekamp Auschwitz. Ook worden foto's en films getoond. Yad Vashem heeft al sites in het Engels, Hebreeuws, Arabisch, Russisch en het Spaans. Het nieuwe initiatief is vooral bedoeld om de landgenoten van president Ahmadinejad 'een juist beeld te geven van wat er zich tussen 1933 en 1945 in Europa heeft afgespeeld'. Ahmadinejad is een berucht holocaustontkenner. In Iran zijn conferenties gehouden met 'historici' die deze visie ondersteunen.

Volgens prof. David Yerushalmi van het Center for Iranian Studies in Tel Aviv is het nodig om de jeugd van Iran een juist beeld van de holocaust voor te schotelen. 'Meer dan de helft van de IraniŽrs is na de islamitische revolutie van 1979 geboren.' Voor 1979 waren de verhoudingen met IsraŽl op een normaal diplomatiek niveau.

Er leven twintigduizend Joden in Iran. Ze worden volgens Yerushalmi 'redelijk goed' behandeld. Maar kijk uit, zegt hij, 'Ahmadinejad wil daarmee tonen dat Joden IsraŽl helemaal niet nodig hebben. Dat ze ook elders goed kunnen wonen. IsraŽl kan wat hem betreft dus opgedoekt worden.'Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]