De Volkskrant, 06-12-2011, door Lody van de Kamp, rabbijn. .2011

Wel of geen joodse Nederlander

Ben ik een Nederlandse jood of een joodse Nederlander? Die vraag speelde in mijn leven eigenlijk nauwelijks een rol.
    Voor grootmoeders in het Overijsselse Rijssen of in het Gelderse Borculo die op zaterdag naar de synagoge gingen en die zich op doordeweekse dagen in een eenvoudige boerenjurk met een wit kapje op hun hoofd en klompen aan hun voeten door de Dorpsstraat begaven, was die vraag ook nooit van belang.
    Weegt voor mij mijn Nederlandse paspoort zwaarder dan mijn religie of andersom? Die vraag heb ik mijzelf nooit gesteld. Met ouders die met ons op Koninginnedag naar de aubade op de Grote Markt gingen en die de aardewerken bekers met '10 jaar Bevrijding' aan de ene kant en de beeltenis van de Nederlandse Leeuw aan de andere kant een prominente plaats op ons dressoir hadden gegeven, was dit geen dilemma.

Ligt mijn hart in Holland of toch eigenlijk in IsraŽl? Vanuit een ouderlijk huis waar wij tussen half november en 5 december 'nou vooruit dan maar, ťťn keer' onze schoen mochten zetten en waar burgemeester Wim Thomassen iedere week als wij langs zijn huis liepen een praatje met ons maakte, hebben wij die vraag nooit gesteld.

Toen niet en, tot heel recent, nu ook niet. Joods zijn in Nederland, orthodox-joods zijn in Holland, iedere dag naar de synagoge gaan, je kinderen naar een joodse school sturen, koosjer eten, het nieuws vanuit IsraŽl nauwgezet volgen, dit alles heeft niets te maken met een hechtere of minder hechte verbondenheid met ons land, hier aan de Noordzee.

Over twee weken is het zover. Op 13 december, precies tussen het Nederlandse sinterklaas- en het christelijke kerstfeest in, valt de beslissing voor joods Nederland. Dan zal de stemming in de Eerste Kamer gaan uitmaken wat het antwoord op deze vraag zal zijn.

Mocht, G'dverhoede, de stemming over het koosjer slachten op die dag zo uitvallen dat het de joodse gemeenschap niet langer gegeven is om met de Thora in de hand deel uit te maken van de samenleving, dan is voor mij het antwoord duidelijk. Mijn Nederlanderschap is dan gereduceerd tot een administratief gegeven.

Ondanks een gastvrij verblijf van honderden jaren, met een kleine uitzondering vanwege een 'gedwongen verwijdering' van mijn ouders uit de samenleving voor een kleine vijf jaar, zal ik mij een burger voelen die trots is op zijn joods-zijn. Maar die een gedwongen minachting krijgt opgelegd voor het paspoort dat het verblijf in het Koninkrijk der Nederlanden nu eenmaal met zich meebrengt.

Het verhaal van de joodse Van de Kamps in ons land begon ooit ergens rond 1600. Cuijck, Groningen, Dalfsen , Rijssen, Ruurlo, Borculo, Den Haag, Amsterdam zijn allemaal plaatsen die onderdeel uitmaken van onze familiegeschiedenis.

Het Achterhoeks dialect, het handen uit de mouwen in de jaren vijftig, het bloed doneren aan het Nederlands Rode Kruis, het verrichten van vrijwilligerswerk tijdens de Watersnoodramp in 1953, zo maar wat van die alledaagse dingen die ik mij van mijn oer-Nederlandse ouders herinner, is alles niet genoeg om hun kleinkinderen gepassioneerde Nederlanders te laten blijven. Enkel en alleen omdat ook zij, net als al die generaties voor hen, koosjer willen blijven eten.

Nog twee weken en dan valt de beslissing. Wel of geen koosjer vlees, wel of geen joodse Nederlander.


 

IRP:  


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]