WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, gelijkheid, joods: begrafenissen

4 mrt.2013

Begrafenissen is niet iets waarnaar je voor je plezier op zoek gaat, ook niet op het internet. Maar hier is een exemplaar dat de redactie in de schoot geworpen kreeg:


De Volkskrant, 04-03-2013, fotospecial (12 foto's) uitleg of detail

New York rouwt om dood jonge familie
Foto 1
 
Foto 4

De joods-orthodoxe Satmar-gemeenschap in New York rouwt, zondag, om het verlies van twee leden, jonge ouders die allebei om het leven kwamen bij een auto-ongeluk. ...


Red.:   Het bijschrift bij de eerste foto zou moeten luiden: "Totale chaos bij joodse begrafenis". En bij de tweede: "Collectief dringen voor de beste plaats bij joodse begrafenis".
    Het is een zeer levendige verbeelding van de omschrijving, in alle onschuld gegeven, van de functie van godsdienst in dit soort gemeenschappen, door sciencefictionschrijver Harry Harrison (Doodsstrijd in Appsala uitleg of detail uitleg of detail ):
  ‘Wat jij zo groots – met hoofdletters en trompetgeschal – ‘Wetten der Ethica’ noemt, zijn helemaal geen wetten, maar gewoon kleine hompjes stam-ethos, waarnemingen van een bende inheemse woestijnschaapherders om de orde in het huis – of de tent - te bewaren."

Of in meer wetenschappelijk sociologische termen: het individualisme en de sociale wanorde zijn zo groot, dat er een zeer strenge vorm van absolute regels, een zeer strenge godsdienst, nodig is om nog voor enige samenhang te zorgen.
    Deze godsdienst houdt het al zoiets als 8000 jaar vol.
    Een ijzersterk teken van de wanstaltigheid ervan, en van de even grote wanstaltigheid van de erachterliggende sociale houding.
    Nu dit er toch al staat, nog maar even naar een bevestiging gezocht op het internet van de stelling dat joodse begrafenissen op islamitische lijken - dat duurde niet langer dan 0,3 seconde:
 

Het moge aan de hand van de kleding duidelijk zijn welke wat is.


Naar Cultuur, gelijkheid, joods  , Westerse organisatie  , of site home  .