De Volkskrant, 22-09-2011, column door Marcel Hulspas is wetenschapsredacteur van De Pers. 2010

Column: De Joodse ratatouille

Vandaag zal Mahmoud Abbas de VN vragen de Palestijnse staat te erkennen. Waarschijnlijk zal dat ook gebeuren. Een doorn in het oog van Israël, niet alleen omdat zoiets kan leiden tot de zoveelste Intifada, maar vooral omdat Israël bestaat bij de gratie van het idee dat de Palestijnen géén natie zijn, en dus geen land nodig hebben. Het zijn gewoon Arabieren. En die kunnen overal in de Arabische wereld wonen – laat ze toch gewoon weggaan.


De Israëlieten, of beter: de joodse inwoners van Israël, die zouden juist wél een apart volk zijn. En daar thuishoren.

Het is de oude mythe van de diaspora: het idee dat de Joden door de Romeinen uit hun land zouden zijn verjaagd maar dat ze zich daarna, vanuit het besef één volk te zijn, niet of nauwelijks vermengd zouden hebben met andere volken. De huidige joden waar ook ter wereld zouden dus directe afstammelingen zijn van de Joden omstreeks het jaar nul in Palestina. Een mooi verhaal – maar helaas. De Romeinen hebben de Joden nooit uit hun land gejaagd, en de Joden die en masse naar Palestina ‘terugkeerden’ stamden voor het overgrote deel van bekeerlingen uit niet-Joodse volken. ‘Het Joodse volk’ bestaat niet.

Ondertussen doen Israëlische genetici al jaren dappere pogingen om de gemeenschappelijke afkomst van de joden te ‘bewijzen’. Vorig jaar juni verscheen een onderzoek waaruit zou blijken dat Joden her en der allemaal eenzelfde stukje DNA gemeen hebben. ‘Joden wereldwijd delen genetische banden’, kopte Nature News. Een van de onderzoekers vertelde trots dat ze ‘werkelijk’ sporen van de diaspora zagen. Leuk voor Nature, natuurlijk, zo’n heikele kwestie inclusief de publicitaire heisa daarna. Probleem is dat die kop nogal misleidend was. Gemeenschappelijk DNA? Zal best. Maar dat ‘Joodse’ stukje DNA komt ook bij andere volken voor. Het is niks unieks. Dat onderzoek toonde eigenlijk aan dat de huidige Joden genetisch een ratjetoe zijn. Het zijn eigenlijk net Nederlanders. 


IRP:   Even dagen: wel cultuur - oneven dagen : niet


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]