WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, gelijkheid, joods: bestaan cultuur

.2010

Als het zo uitkomt, wordt er vanuit zowel joodse als niet-joodse kringen keiharde ontkenningen van het bestaan van een joodse cultuur uitgesproken. Maar in andere omstandigheden, het opportuun is of gewoon de natuurlijke neigingen de vrije loop hebben, spreekt met met aanhankelijkheid belijden over die niet-bestaande joodse cultuur. Dit alles samen te vatten onder: joodse bankiers: die bestaan niet - maar joodse schrijvers schrijven ontzettend goede boeken.
    Hier wat voorbeelden van dit erkennen of omarmen van de joodse cultuur:

De Volkskrant, 20-04-2010, van verslaggeefster Janny Groen

Ook Joden worstelen met Wilders

De discussie over een al dan niet geoorloofde ‘flirt met Geert Wilders’ wordt in de Joodse gemeenschap in Nederland steeds grimmiger.

Een ‘licht gevoel van schaamte’ trof haar, toen ze op de radio over de ophef rond de PVV-kandidatuur van Gidi Markuszower hoorde. Markuszower, lid van Likud Nederland, had de Wapenwet overtreden. ‘Als hij maar niet het gezicht van Joods Nederland wordt’, dacht Rosalie van Gelder, voormalig bestuurslid van de jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De discussie over een al dan niet geoorloofde ‘flirt met Geert Wilders’ loopt al langer in de Joodse gemeenschap, maar wordt steeds grimmiger. Voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de Joodse Omroep een radiodebat over de PVV. Hoe kun je als Jood op een partij stemmen die een hele bevolkingsgroep uitsluit en stigmatiseert? Juist Joden moeten beter weten, was een veel gehoord sentiment. Maar ook: de PVV is nog de enige partij die pro-Israël is, en werkelijk doordrongen van het gevaar van islamisering.

Markuszowers kandidatuur heeft de tegenstellingen verscherpt. Kort na het bericht over het wapenincident kwam hij opnieuw negatief in het nieuws. Als lid van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) diende hij eind maart een omstreden motie in. Iedereen die het VN-rapport van ‘de Zuid-Afrikaanse laffe en gevaarlijke Jood’ Richard Goldstone over de Gaza-oorlog verdedigt – waarin Israël van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd – moet levenslang uit de gemeenschap worden verbannen.

Joodse PVV-sympathisanten zijn ervan overtuigd dat ‘vilein is gelekt’ door linkse Joden. Markuszower, die van de PVV een spreekverbod heeft gekregen (‘Hij heeft het tot na 9 juni te druk om te reageren’, meldt een PVV-voorlichter), krijgt vanuit Joodse kring ‘ongekende agressie’ over zich heen. Aan de andere kant van de scheidslijn wordt ook Hadassa Hirschfeld, bestuurslid van het Joods­ Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA), met woedende e-mails bestookt.

Het JMNA kwam eind vorige week met een persverklaring waarin afstand wordt genomen van de PVV, die ‘één bevolkingsgroep uitsluit en als vijand positioneert’. Hirschfeld zegt dat ze niet Markuszower, maar diens opvattingen aanvalt. ‘Ik zit bij het JMNA om discriminatie te bestrijden, of het nu om islamofobie gaat of antisemitisme.’ Overigens verwerpt ze de suggestie dat Joden beter moeten weten. ‘Iedereen weet wat in de Tweede Wereldoorlog met Joden is gebeurd. Niemand zou op de PVV moeten stemmen.’

Ook Van Gelder verwerpt de PVV, niet ‘vanuit mijn Joodse achtergrond’, maar als bezorgd burger van Nederland. Ze heeft meer met politici als Job Cohen en Lodewijk Asscher, die zich niet nadrukkelijk als Joods profileren. ‘Markuszower kennende, zal hij dat wel doen.’

In het radiodebat over de PVV manifesteerde Markuszower zich als trotse Jood die lering trekt uit de geschiedenis. ‘Als Wilders destijds aan de macht was geweest, had ik meer familieleden gehad.’ Hij merkte op dat 90 procent van de moslims een band heeft met een moskee. ‘Daar worden vijandige dingen gezegd over vrouwen, homo’s en Joden.’

‘Linkse anti-Wilders-Joden’ menen dat ze een extra antenne hebben voor discriminatie, zegt PVV-stemmer Nathan Bouscher. Hij draait dat argument liever om. ‘Juist door die extra antenne zien wij het islamitische gevaar.’ Het is de verdienste van Fortuyn en Wilders dat veel onwetendheid over de islam is weggenomen, vindt hij. Maar er is nog veel naïviteit over de sluipende ondermijning van westerse vrijheden. ‘Met een keppeltje kun je niet veilig meer over straat.’

Ya’akov Siepman is geen prototype PVV-stemmer zegt hij, maar waardeert wel de ‘alarmeringsfunctie’ van Wilders. ‘Een dergelijk politicus is nodig in de strijd tegen de eenzijdige beeldvorming over Joden en Israël. Waarom wordt niet met afgrijzen gereageerd op anti-Israël-demonstraties waar moslims borden meedragen met teksten als God bless Hitler? En waarom is er geen aandacht voor het moorddadig groeien van het antisemitisme in Europa, voor ontsporingen als in Malmö?’ Door intimidaties van islamitische jongeren zijn Joodse gezinnen de Zweedse stad ontvlucht. Joodse kinderen zouden gele stickers in de vorm van Jodensterren op de rug geplakt hebben gekregen met de boodschap dat alle Joden moeten worden doodgeschoten.

‘Antisemitisme een reden om PVV te stemmen? Om dat te bestrijden, ben ik in het JMNA gestapt’, zegt Hirshfeld. Het antisemitisme blijft ook niet beperkt tot een bevolkingsgroep. ‘Het Joden aan het gas-gesis in voetbalstadions komt echt niet van moslims.’


Tussenstuk:
Nog niet eens 1 zetel

Welk percentage van de 40­ tot 45 duizend Joodse Nederlanders de PVV steunt, is niet bekend. Het PVV­kamp zegt dat het er meer zijn dan de ‘linkse Joodse elite’ wil doen geloven. Die ‘elite’ nuanceert dat zelfs als alle Joodse kiesgerechtigden op de PVV zouden stemmen, dat niet eens één zetel zal opleveren. Voor representatief onderzoek is de gemeenschap te klein.


 


Naar Cultuur, gelijkheid  , Westerse organisatie  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .