De Volkskrant, 20-03-2013, ingezonden brief van Rosalie van Woerkom,
Vogelenzang
2 mrt.2013

Yunus

In plaats van een beetje respect te tonen voor de normen en waarden van het land waarin ze woont, gaat de Turkse gemeenschap pijlsnel Turkse pleegouderopvang organiseren.
    Wat een integratiefeest weer!Besnijdenis

Het artikel waarin vermeld stond dat 38 Europese artsen het volstrekt oneens zijn met hun Amerikaanse collega's die uit medische overweging jongensbesnijdenis nuttig vinden (Wetenschap, 19 maart), raakte bij mij een gevoelige snaar.

Hoe is het anno 2013 nog bestaanbaar dat ouders hun kinderen genitaal laten verminken en daarbij de lichamelijke integriteit van hun pasgeboren zoon aantasten? Men gaat volledig voorbij aan het gegeven dat een dergelijke ingreep onwettig is omdat het kind onmondig is en dus niet in staat om deze vreselijke ingreep te weigeren.

In feite snijd je als ouder een stukje van het lichaam van je kind af omdat het moet vanuit een religieus motief dat voor het kind later wellicht helemaal niet meer geldt.

Het is ook een onherroepelijke daad die voor de seksuele lustbeleving van de jongen vervelende gevolgen kan hebben. Het hygiŽnische motief is al helemaal onzin; ouders moeten hun zoon leren zich goed te wassen.

Het belangrijkste argument dat voor de jongensbesnijdenis wordt gebruikt is de vrijheid van godsdienst. Het getuigt van ergerlijke kortzichtigheid om dit je kind aan te doen. Het lijkt me goed dat joodse- en islamitische ouders eens goed nadenken over dit verwerpelijke ritueel, ooit bedacht door de voorvaderen van hun geloof, heel lang geleden. Ik begrijp niet dat de overheid niet ingrijpt.

Bert Klaver,
Dalfsen


Red.:   Alletwee ongewoon voor de VKNaar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]