De Volkskrant, 19-03-2013,VAN ONZE VERSLAGGEVER TONIE MUDDE 24 mrt.2013

Artsen oneens over nut besnijdenis

Besnijdenissen van pasgeboren jongens is een gevaarlijke en onwetenschappelijke ontwikkeling, schrijven 38 Europese kinderartsen in het medisch tijdschrift Pediatrics.

Zij reageren op Amerikaanse artsen die onlangs voor de besnijdenissen pleitten en worden onder meer gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

De Europese artsen hebben kritiek op hun collega's van de American Academy of Pediatrics (AAP). Deze vereniging voor de kindergeneeskunde publiceerde onlangs het standpunt dat 'de gezondheidsvoordelen van besnijdenis opwegen tegen de risico's'.

Veel Europese artsen zijn het hier volstrekt mee oneens. In Pediatrics beschuldigen ze hun Amerikaanse collega's van culturele oogkleppen.

In de Verenigde Staten is ongeveer de helft van de mannen besneden. Ook buiten de islamitische en Joodse gemeenschap komen besnijdenissen vaak voor.

'Veel Amerikaanse vrouwen hebben in hun leven nog nooit een onbesneden penis gezien', zegt de Nijmeegse kinderuroloog Robert de Gier, een van de auteurs van de Pediatrics-publicatie. 'Als die vrouwen een jongetje krijgen, is de kans groot dat ze ook bij hem de voorhuid laten verwijderen. Conservatieve krachten binnen de Amerikaanse geneeskunde werken dit in de hand; zij blijven onterecht wijzen op medische voordelen van besnijdenissen.'

Een van die vermeende voordelen: een besnijdenis zou het risico op blaasinfecties verlagen. Maar volgens De Gier kan bij die studies ook sprake zijn van een waarnemingsfout. Wanneer een jongen langs zijn voorhuid plast, stromen er vaak wat bacteriŽn van zijn voorhuid mee. Laboranten vinden die bacteriŽn in de urine en kunnen dan een blaasinfectie vermoeden. De Gier: 'Terwijl die bacteriŽn niet uit de blaas hoeven te komen. Dat je bij besneden jongens minder bacteriŽn in de urine vindt, hoeft dus niks te betekenen.'

Een preventieve ingreep bij baby's is alleen gerechtvaardigd bij grote medische voordelen, vindt De Gier. 'Bij besnijdenissen zijn die voordelen er niet. Bovendien kunnen er bij de ingreep complicaties optreden, zoals bloedingen.'Red.:  Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]