De Volkskrant, 27-02-2016, column door Olaf Tempelman .2010

Een boek voor...

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Olaf Tempelman raadt het excentrieke Tory-kopstuk Boris Johnson Eiland tussen de oren van Hans Steketee aan - om te ontdekken waarin Britten van Europeanen verschillen.

Deze week betoogde Londens burgemeester Boris Johnson in The Daily Telegraph dat het louter feiten zijn die hem ertoe nopen campagne te gaan voeren voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. Geloofwaardig was dit extravagante Tory-kopstuk daarmee geenszins. Immers, iedereen die het hoofd van deze excentriekeling observeert ziet dat zijn afkeer van het Europese continent niets te maken heeft met Brusselse regeltjes over vrachtwagenruiten - die afkeer vloeit voort uit een levensgevoel waar geen Brusselse bureaucraat of continentale zonnekoning ooit greep op heeft gekregen.

Tot op 4.000 kilometer afstand van Brussel liggen landen waarvan de inwoners zichzelf trots 'leden van de Europese familie' noemen. De afstand tussen Londen en Brussel bedraagt slechts 360 kilometer, maar daar zit water tussen, en aan de linkerkant zijn ze niet dol op 'de Europese familie'. Daar begint een wereld die slightly different is. 'Een beetje anders' is voor deze eilandbewoners uiteraard een understatement voor een ander universum.

Ik heb twee Britse zwagers die minder buitenissig zijn dan Boris Johnson en Brussel op 23 juni misschien nog wel het voordeel van de twijfel gunnen. Maar tijdens het kerstdiner moet je niet in hun bijzijn verkondigen dat 'we allemaal Europeanen' zijn. Aan de andere kant van het water zien ze dat een beetje anders. De psychische gesteldheid van deze niet-Europeanen wordt schitterend ontleed in Eiland tussen de oren van Hans Steketee. Een van de mooiste passages gaat over the shipping forecast, het weerbericht op de BBC voor de schepen op zeeŽn rond de Britse eilanden. Peter Brusse noemde dat 'het ochtend- en avondgebed, waar nog altijd miljoenen Britten, veilig thuis, mee opstaan en slapen gaan'. Als dit boek nog niet is vertaald, moet dat speciaal voor Boris Johnson gebeuren. Britten die anders zijn, die lezen graag dat Britten anders zijn, al is het maar tussen de oren.

 
Web:
Vertel Britten niet dat ze bij 'de Europese familie' horen
TT:
Red.: 


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]