De Volkskrant, 30-10-2010, column door Maarten Keulemans .2010

Uitverkoren

Het waren mooie woorden die een synode van bisschoppen uit het Midden-Oosten de afgelopen week uitvaardigde. Joden, zo beschikten de kerkvaders, moeten ophouden zichzelf als het uitverkoren volk en IsraŽl als het beloofde land te zien. Ja, dat zou inderdaad een hoop herrie schelen.

Lag het maar zo simpel. Toen genetici een paar maanden geleden het dna doorvlooiden van 555 Joden en niet-Joden, ontdekten ze iets opmerkelijks. Joden blijken in hun genen patronen te dragen die duiden op een gemeenschappelijke herkomst. Een afkomst uit het Midden-Oosten, welteverstaan. Welke Jood je ook neemt, zijn genen zijn toch een beetje uitverkoren, en afkomstig uit het beloofde land.

Jammer alleen dat de onderzoekers die dat ontdekten zelf overwegend Joods zijn. Een groep Europese, Afrikaanse en Amerikaanse genetici kwam eerder tot een iets andere conclusie. Inderdaad, Joden zijn aan elkaar verwant, maar ook nauw verwant aan Palestijnen, SyriŽrs en Libanezen, maakten de wetenschappers op uit het dna van 1.371 mensen uit 29 landen. Kennelijk was er een tijd waarin de Jood en de Arabier hand in hand door de Gazastrook huppelden. De kinderen van Abraham onder elkaar. Ditmaal was het alleen wel een zeer internationaal onderzoeksteam, die dat vaststelde.

De een ziet een Jodendom dat wegtrekt uit het beloofde land, de ander een jodendom dat in vrede leeft met de buren; het komt mij voor dat het IsraŽlisch-Palestijnse conflict hier toch een beetje doorsijpelt in de wetenschap. Vroeger had je specialisten die de ingewanden van dieren lazen, tegenwoordig hebben we mensen die van alles uit ons dna aflezen.

Over ťťn ding zijn genetici het gelukkig eens: namelijk, dat Šlle mensen werkelijk belachelijk nauw verwant zijn aan elkaar. Neem twee chimpansees uit hetzelfde bos, en ze verschillen genetisch meer van elkaar dan twee mensen uit verschillende uithoeken van de wereld.

Een mooi beeld. Ons hechte mensengezin, met aan het hoofd van de tafel pappa Afrikaan en mamma Aziaat, en verderop de tweelingbroertjes Jood en Arabier, die constant met elkaar zitten te klieren.

Of men elkaar er in het Midden-Oosten de hersens minder om zal inslaan weet ik niet zeker, maar ik vind het ergens wel een troostende gedachte.

 


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]