De Volkskrant, 13-10-2014, van een verslaggever .2010

Matig beursdebuut voor Amerikaanse superbelegger

De investeerder die menig bedrijf op de hielen zit, moest bij de beursintroductie van zijn Pershing Square Holdings maandag zelf flink door de knieŽn. De bekende Amerikaanse belegger Bill Ackman zag bij het beursdebuut van zijn investeringsfonds op de beurs van Amsterdam zijn aandeel hard onderuit gaan.

Het aandeel Pershing Square Holdings sloot op 22 dollar, meer dan 10 procent onder de introductiekoers van 25 dollar.

Bij de gongslag op het Damrak zag de 48-jarige topman direct zijn aandeel kelderen. Waarop hij laconiek reageerde. 'Als de koers omhoog was gegaan, hadden we ze te laag verkocht', tekende financieel persbureau Bloomberg op. Volgens Ackman is de beursgang een belangrijke gebeurtenis voor zijn bedrijf.

De beursgang moet de toch al goed gevulde kas bij Pershing verder spekken. Het in 2003 opgerichte concern heeft inmiddels meer dan 14 miljard dollar belegd en is daarmee beslist geen kleine investeerder, maar nog steeds een junior vergeleken met Berkshire Hathaway. Het beleggingsfonds van Warren Buffet heeft voor bijna 500 miljard dollar aan beleggingen uitstaan. Ackman spiegelt zich aan Buffet en wil met een serie nieuwe beleggingen andere fondsen de loef afsteken.

Pershing is actief in elf fondsen. Zijn beleggingsstrategie is om relatief grote posities in te nemen in een beperkt aantal fondsen. Hij werkt daarbij volgens dezelfde beleggingsformule als Buffet: de bedrijven waarin hij geld steekt, moeten er alles aan doen om waarde te creŽren voor aandeelhouders.

Met de beursgang haalt Pershing iets meer dan 2,7 miljard dollar op. Als de extra opties worden uitgeoefend, kan dat bedrag oplopen tot 3 miljard dollar.

Ackman staat bekend als activistische aandeelhouder in de VS, waar hij bonje heeft met afslankpillenmaker Herbalife. De investeerder heeft grote shortposities opgebouwd in het concern en probeert de koers omlaag te praten.

Het is niet bekend of Ackman ook zijn pijlen op Nederland gaat richten. Activistische beleggers rammelen de laatste maanden aan de poten van Nederlandse concerns om hun bedrijf op te splitsen. Onder meer Unilever en DSM staan bij activistische beleggers op het lijstje.Red.:  


Naar Klassenstrijd, pensioenen , Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]