De Volkskrant, 18-06-2014, van verslaggever Peter de Waard 16 sep.2011

Hooggerechtshof

Argentijnse president: vonnis over betaling aan beleggers is 'afpersing'


De Argentijnse president Cristina FernŠndez de Kirchner verwerpt het oordeel van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat ArgentiniŽ 1,3 miljard dollar (958 miljoen euro) aan achterstallige betalingen moet doen aan obligatiehouders. Dat liet Kirchner dinsdagavond weten op de Argentijnse televisie, enkele uren na het vonnis van het hof.

Ze omschreef het vonnis als 'afpersing'. De zaak draait om een groep investeerders die belegden in Argentijnse staatsleningen na het faillissement van het land in 2001. ArgentiniŽ bereikte met de meeste obligatiehouders een schikking waarbij een deel van de schuld werd kwijtgescholden, maar deze groep weigerde tot een regeling te komen.

Sindsdien wordt een juridische strijd gevoerd. Het hof heeft nu geoordeeld dat ArgentiniŽ hen volledig moeten compenseren. Kirchner zei wel bereid te zijn tot onderhandelingen met de schuldeisers. ArgentiniŽ moet eind juni weer rente betalen over de staatsleningen. Als het land in gebreke zou blijven, zou dat betekenen dat ArgentiniŽ technisch failliet is.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde dinsdag in een reactie op de uitspraak van het hooggerechtshof zijn oordeel over de kredietwaardigheid van ArgentiniŽ. Volgens S&P is de kans dat ArgentiniŽ niet aan zijn verplichtingen kan voldoen gegroeid. Met een rating van CCC+ stond het land er al niet goed op bij S&P. Dat wordt CCC-.


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]