De Volkskrant, 19-06-2014, van verslaggever Peter de Waard 16 sep.2011

'Bankroet ArgentiniŽ treft hele wereld'

Een nieuw bankroet van ArgentiniŽ kan vergaande consequenties hebben voor het mondiale financiŽle systeem. Hiervoor heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag gewaarschuwd. .

Het IMF probeert hiermee druk op de ketel te zetten nadat het Amerikaanse hooggerechtshof maandag in hoger beroep besloot dat ArgentiniŽ 1,1 miljard euro moet betalen aan een handvol hedgefondsen die nog oude Argentijnse staatsobligaties hebben. President Cristina Fernandez de Kirchner zei toen in een televisierede al bij voorbaat dit niet te zullen doen. Ze dreigt de obligaties, die volgens Amerikaans recht zijn uitgegeven, eenzijdig te ruilen voor nieuwe obligaties volgens Argentijns recht, zodat ArgentiniŽ de uitspraak van het hooggerechtshof aan zijn laars kan lappen.

Dit zal tot een harde aanvaring leiden met beleggers en het vertrouwen in ArgentiniŽ als debiteur ondermijnen. Het betekent eigenlijk dat De Kirchner zichzelf in de voet schiet doordat ArgentiniŽ op nieuwe leningen hogere rentes zal moeten bieden. Ratingbureau S&P bracht de kredietwaardigheid van ArgentiniŽ al met twee stappen terug tot CCC-.

De uitspraak is een forse tegenslag voor ArgentiniŽ. Onlangs trof het land nog een afbetalingsregeling met een aantal landen, verzameld in de club van Parijs, die nog geld tegoed hebben van ArgentiniŽ. Het land ging in 2001 al failliet. In de jaren daarna werd een regeling getroffen met particuliere beleggers die het overgrote deel van de Argentijnse staatsobligaties (92 procent) in handen hebben. Zij krijgen nog 30 procent van hun vorderingen terug. ArgentiniŽ wil die verplichting nakomen.

Een klein deel van de crediteuren, vooral hedgefondsen, wil echter van geen betalingsregeling weten. Zij kochten hun obligaties voor een prikkie nadat het land failliet was gegaan en eisen 100 procent van hun vordering terug, plus gederfde rente. Zij procederen al enkele jaren tegen de schuldenregeling. Nadat een gewone rechter hen al in het gelijk had gesteld, hebben ze nu ook bij de hoogste rechter gewonnen. Voor 1 juli moet ArgentiniŽ volgens de uitspraak 1,1 miljard euro betalen. Als het land dat niet kan of doet, verliest het zijn recht om betalingen te doen via het Amerikaanse banksysteem. Dat betekent dat het failliet is.

De Argentijnse minister van FinanciŽn Axel Kicillof zei woensdag op een persconferentie dat de eerste stappen zullen worden gezet om die schuld nu om te zetten in schuldpapier volgens Argentijns recht, een manier om aan de uitspraak te ontkomen. Daarbij zal het land enkele advocaten naar de VS sturen om overleg te voeren met de hoogste Amerikaanse rechters. Kiciloff liet eveneens weten dat de verplichtingen tegenover de andere schuldeisers in principe zullen worden nagekomen.

ArgentiniŽ beschouwt de Amerikaanse hedgefondsen als aasgieren die misbruik maken van de belabberde financiŽle situatie waarin het is beland. Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot bovendien dat ArgentiniŽ bekend moet maken waar het tegoeden heeft buiten het land. De hedgefondsen zouden daar beslag op kunnen leggen.


Red.:   Klinkt heel erg Shylock's en Joods. Uitzoeken.

http://online.wsj.com/articles/hedge-funds-arent-crying-for-argentina-1403143119
1: http://en.wikipedia.org/wiki/Elliott_Management_Corporation
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Singer_(businessman) Joods
2: http://en.wikipedia.org/wiki/Aurelius_Capital_Management
Mark Brodsky. Joodse naam. geen bevestiging tot nu toe
3; http://en.wikipedia.org/wiki/Gramercy_Funds_Management
Koenigsberger:
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0003_0_01978.html

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]