De Volkskrant, 03-09-2013, rubriek De kwestie, door Peter de Waard .2010

Krijgt Nederland Nellie naast Nelis?

Tussentitel: Wat Obama de nek omdraait, richt Nederland weer op

Fannie Mae en Freddie Mac zijn de acroniemen van de twee grote hypotheekinstellingen in de Verenigde Staten. Ze werden opgericht om de ultieme American dream van de naoorlogse babyboomers te realiseren: een eigen huis.

Tussen 1945 en 1960 werden in de VS 78 miljoen burgers geboren die een hypotheek wilden om een huis te kunnen kopen. Dankzij de 'Affordable Housing Goals' van Fannie en Freddie kwam dat zelfs voor de laagste inkomens binnen bereik. Zij verstrekten met overheidsgaranties hypotheken met een looptijd van 30 jaar met een vaste rente, zodat iedereen precies wist wat moest worden betaald.

Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) werd al in 1938 door president Roosevelt opgericht in het kader van zijn New Deal. De nationale hypotheekbank zou tijdens de crisisjaren de vastgelopen huizenmarkt weer moeten loswrikken. Eigenlijk was Fannie slechts tijdelijk bedoeld, maar toen na de oorlog de huizenmarkt uitbundig groeide, werd het de tante van de Amerikaanse huizenbezitters. Met de oprichting van Freddie Mac werd er nog een vriendelijke oom en concurrent naast gezet. Nadat Fannie en Freddie in de jaren tachtig waren geprivatiseerd, bedacht de zakenbank Salomon Brothers een nieuw instrument voor de financiering: de hypotheekobligatie (mortgage backed security). De hypotheekobligatie - waarvoor de door Fannie en Freddie verstrekte leningen als onderpand dienden - werd een van de populairste en meest liquide beleggingen in de wereld. Iedereen wilde ze hebben omdat ze zo veilig zouden zijn.

Totdat in 2007 de kredietcrisis uitbrak en al die hypotheken 'onder water' bleken te staan. Fannie Mae en Freddie Mac werden van helden zondebokken. Als semi-overheidsinstellingen moesten ze met 200 miljard dollar aan belastinggeld worden gered. Vorige maand kondigde president Obama aan Fannie en Freddie de nek om te willen draaien. Hij wil niet dat de belastingbetalers garant blijven staan voor 5 biljoen dollar aan hypotheken - 45 duizend dollar per Amerikaan - met het risico dat ze ooit nog eens opdraaien voor de verliezen. Hierdoor kan men de laatste lucht uit de Amerikaanse huizenmarkt laten lopen.

Wat in de VS ter ziele gaat, wordt in Nederland weer opgericht. Het kabinet is voorstander van de oprichting van een Nationale Hypotheekbank (NHB) als zusje van de National Hypotheek Garantie (NHG). Pensioenfondsen en verzekeraars, die nu met hun miljarden naar het buitenland gaan, moeten hiermee Nederlandse banken bevrijden van hypotheekportefeuilles die nu als een molensteen om hun nek hangen.

Het wordt door de Rabobank al de oranje oplossing genoemd. Alleen moeten er nog mooie Nederlandse acroniemen voor NHB en NHG worden gevonden: bijvoorbeeld Nellie Hoebe naast Nelis Hoogstra.

Nellie en en Nelis mogen dan net zo veel lucht in de woningmarkt blazen als er door de aftrekbeperking is uitgeknepen.


Red.:  


Naar Klassenstrijd, pensioenen , Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]