WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, gelijkheid, joods: financieel

.2010


 

Uit: De Volkskrant, 08-07-2010, van verslaggever Pieter Klok

'De sprinkhanen' naar New Yorkse beurs

Het opkoopfonds KKR gaat naar de New Yorkse beurs. ...

KKR kondigde de beursgang drie jaar geleden al aan, maar was vanwege de financiŽle crisis keer op keer gedwongen tot uitstel. Met de beursintroductie in New York komt de notering in Amsterdam te vervallen. KKR koos in 2006 voor de Amsterdamse beurs (en haalde er 4 miljard euro op) vanwege de soepele regelgeving over verplichte rapportages. Opkoopfondsen als KKR opereren het liefst zo veel mogelijk in de anonimiteit.
    KKR werd in 1976 opgericht door Jerome Kohlberg – die de firma in 1987 verliet – Henry Kravis en zijn neef George Roberts. Het opkoopfonds werd beroemd tijdens de grote fusie- en overnamegolf van de jaren tachtig. Het trio hield er harde praktijken op na: bedrijven werden zonder pardon uitgeknepen.
    In 1988 nam KKR voor 25 miljard dollar RJR Nabisco over. Dat was op dat moment een record. De overname werd voor het grootste deel gefinancierd met geleend geld. Sindsdien hebben opkoopfondsen een slechte reputatie. Bijnamen variŽren van Barbaren – vanwege het boek Barbarians at the gate over de overname van RJR Nabisco – tot sprinkhanen – werd door Joop Wijn, oud-minister van Economische Zaken geÔntroduceerd omdat ze ondernemingen vaak kaalgevreten achterlaten.    ...Red.:   Kohlberg: Joods. Kravis : Joods. Roberts: Joods. Plaats van origine Bear Stearns - dus ook Joods
Van: finaciele-wereld_parasieten. Daar nog meer voorbeelden


Uit: De Volkskrant, 07-11-2013, rubriek De kwestie, door Peter de Waard
   
Zijn aandeelhouders inmiddels gek?

Tussentitel: Een alternatief is er niet als de rente op 0 procent staat

Het is crisis. Maar gek genoeg is het groter nieuws als beursindices geen nieuw record boeken dan wel. De S&P500, mogelijk de belangrijkste index ter wereld, boekte deze week zijn 35ste alltime high van het jaar. Volgens sommige experts ontstaat langzamerhand een gevaarlijke bubbel op de aandelenmarkt. Laurence Fink van BlackRock, met een vermogen van omgerekend 3.000 miljard euro de grootste belegger ter wereld ...


Red.:   Allemaal confisqueren, dat geld. En degene die kan aantonen ervoor gewerkt te hebben, krijgt het terug. Overigens: Laurence Fink is van Joodse afkomst.
 


Naar Cultuur, gelijkheid  , Westerse organisatie  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .