De Volkskrant, 06-06-2011, door Thomas von der Dunk en Bert Brussen 2010

Von der Dunk vs. Brussen

In dit gedoogcoalitieverbond tussen plebejers en patjepeeŽrs is het begrip asociaal meer dan ooit van toepassing, vindt Thomas von der Dunk. Onzin, strenge bezuinigingsmaatregelen kunnen juist productief zijn, stelt Bert Brussen.

Ik geef het grif toe: de begrippen 'asociaal' en 'cultuurbarbaar' zijn in het verleden erg snel gebruikt, zodat ze wat versleten zijn. Maar op het gedoogcoalitieverbond tussen plebejers en patjepeeŽrs zijn ze meer van toepassing dan ooit. Langzamerhand worden de concrete consequenties zichtbaar van die tot nu toe zo abstracte 18 miljard. Om de rancune van Henk en Ingrid te stillen belanden orkesten en bibliotheken massaal op de schroothoop. De wetenschap kent straks nog maar ťťn onderzoeksvraag: wat levert het onze schroothandel op?

Het aantal mensen dat straks aanspraak kan maken op een persoonlijk zorgbudget wordt letterlijk gedecimeerd. Dat betekent dat die niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar voor de resterende decennia van hun leven naar een verpleeghuis verdwijnen. De sociale werkplaatsen worden feitelijk opgedoekt. Ook deze obstakels voor het flitsende Nederland zonder gelukzoekers dat Rutte-rechts voor ogen staat verdwijnen zo prettig uit het zicht. Mensen met een handicap worden onder het mom van zelfredzaamheid de arbeidsmarkt opgeschopt: ze hebben gewoon een extra prikkel nodig om harder 'echt' werk te zoeken.

Het is het soort maatregelen, dat de VVD propageert omwille van de 'lastenverlichting', omdat mensen 'zelf het beste weten' waar ze hun geld aan kunnen besteden. Dat tallozen zo geen cent overhouden, wordt behendig verzwegen. Leerzaam is ook waarop nŪet bezuinigd wordt. De JSF bijvoorbeeld. Om dit rechtse hobbyvliegtuig te redden, heft Hillen desnoods de halve krijgsmacht op. Ook de miljonairsvillasubsidie is taboe. Zeker, Bert: ook het PvdA-D66 echtpaar Barth-Hoekema maakt van de hypotheekrenteaftrek gebruik.

Zolang een regeling bestaat, mag iedereen er namelijk gebruik van maken. Maar Barth en Hoekema zijn wel bereid die regeling te veranderen. De coalitie is dat niet, want anders kan vertrekkend VVD-senator Pieter Hofstra zijn vijf auto's niet meer betalen. Een lichte belastingverhoging voor de hoogste inkomensschijf zou veel bruut gehak in waardevolle voorzieningen die in een eeuw zijn opgebouwd overbodig maken. Het een doen en het ander laten: dat is geen natuurwet, maar een politieke keuze.

Thomas von der Dunk

-----------------------------------------------------------------------------------


De logica van Von der Dunk in een notendop: de rechtse regering stelt zich ten doel fors te bezuinigen, geld wordt weggehaald bij mensen die dit geld voorheen zomaar gratis kregen, dat is gemeen en onmenselijk, daarom moeten rechtse mensen niet zeuren en meer belasting betalen.

Het staat er niet letterlijk maar het kost weinig moeite dit tussen de regels door te lezen. Al zou ik dat ook kunnen doen omdat ik als plebejer het inmiddels gewend ben te worden weggezet als rancuneus en egoÔstisch.

Terwijl de 'patjepeeŽrs' van de VVD met mij juist geloven dat mensen inderdaad beter af zijn als ze zelfstandiger worden en financieel worden geprikkeld om het beste van hun leven te maken. Het is heel simpel: individuele ontplooiing is het mooiste wat er is. Tevredenheid bereiken zonder subsidie als ideaal.

De vrijheid mijzelf te ontplooien heeft me gemaakt tot wie ik ben: een tevreden mens (beslist niet te verwarren met een gelukkig mens), in het bezit van voldoende opgedane kennis, talent en kunde om elke dag iets te kunnen presteren en daar een voldaan gevoel aan over te houden. En het levert ook nog geld op. Helaas niet genoeg voor een solidaire villa in de duinen. Zelfs niet met hypotheekrenteaftrek.

Strenge bezuinigingsmaatregelen zijn niet per se hardvochtig, ze zijn productief en stimulerend. Ze verplichten niemand iets maar geven ruimte tot ontplooiing.

Of die ontplooiing zich vertaalt in het bezitten van vijf auto's of, om een voorbeeld van Arnon Grunberg te lenen, het nabouwen van de Eiffeltoren met lucifers is een persoonlijke keuze. De keuze voor succes en tevredenheid is altijd persoonlijk. Daar kun je zo min mogelijk bemoeienis bij gebruiken.

Maar, ik geef grif toe: wat dat betreft is het bizar dat uitgerekend de VVD het persoonsgebonden budget wil slopen. Daarmee kunnen de opa, oma en de gehandicapte kinderen van Henk en Ingrid nou juist zelfstandig leven. Wat tot nu toe tot veel tevredenheid leidt.

Bert Brussen


 

 


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]