Telegraaf.nl, 05-08-2012. uitleg of detail 2010

Grunberg zoekt een uitgewezen asielzoeker

Arnon Grunberg is op zoek naar een uitgewezen Afghaanse asielzoeker. De schrijver wil 'embedded' met iemand meereizen die moet terugkeren naar Afghanistan en daar een literaire reportage over maken. Hij wil het hele traject meereizen, vanaf het woonadres van de asielzoeker in Nederland via Schiphol naar zijn tijdelijke verblijfplaats in Afghanistan.


Grunberg wil naar het land voor een project van Ilija Trojanow. Deze Bulgaars-Duitse schrijver gaat samen met enkele andere auteurs voor de Duitse krant Die Zeit een serie schrijven over 'de grenzen van Europa'. Het gaat daarbij niet alleen letterlijk om de uithoeken van het continent, maar ook om de Europese invloed daarbuiten.

Grunberg kwam zelf met het voorstel over de asielzoeker. De schrijver is al drie keer eerder in Afghanistan geweest voor een literair verslag, tot dusver altijd onder bescherming van het Nederlandse leger. „Meereizen met een asielzoeker die noodgedwongen terugkeert lijkt mij minstens zo interessant”, zegt hij. „Ik vermoed dat mij dat minstens zoveel over de werkelijke situatie in Afghanistan zal leren. De ervaring van het embedded zijn met soldaten heeft mij ervan overtuigd dat je eigenlijk overal en met iedereen embedded kunt zijn.”

Ook sluit het aan bij het thema van Trojanow, denkt Grunberg. „Wat voor Europa willen wij? Kan Europa werkelijk volhouden dat het geen immigratiecontinent is? En gaat Europa niet een beetje door in Afghanistan met al die Europese militairen en hulpverleners die daar waren en nog steeds zijn?“

Ondanks de meerdere trips naar het land zegt de schrijver, bekend van romans als De asielzoeker, De joodse messias en Tirza, slechts een gedeeltelijke fascinatie te hebben voor Afghanistan. „Veeleer ben ik geboeid door de westerse bemoeienis met het land, die een uitvloeisel is van de aanslagen op 11 september.” De serie van Trojanow zou komende herfst en winter in Die Zeit moeten verschijnen.


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]