De Volkskrant, 01-07-2013, ingezonden brief van 2010

1000

Een ontroerende 1000ste Voetnoot van Grunberg onder andere over zijn vermoeden dat hij nooit aan de verwachtingen van zijn ouders zal hebben voldaan. Voor zijn trouwe lezers waarschijnlijk een zegen, fraai in beeld gebracht door Philippe Rèmarque en Martin Sommer (V, 28 juni). Grunberg overtreft regelmatig onze (stoutste) verwachtingen. Een derde ambtstermijn zou voor Obama mogelijk gemaakt moeten worden opdat wij Grunbergs Voetnoten nog wat langer in de Volkskrant kunnen lezen.

Lucia Evers, Beverwijk


Nog eens 1000

Wat een geweldig stuk van Martin Sommer: 'Voetnoten bij de voetnoot' (V, 28 juni)! Al de pret die ik miste bij het doorworstelen van Arnon Grunbergs overpeinzingen kreeg ik alsnog thuisbezorgd. Laat nu maar komen, die volgende duizend; ik kan ze hebben.

Hein Wissel, Breda

Nog 1000den

Opmerkelijk en grappig, hoe opgewonden lezers kunnen raken van Arnon Grunberg. Beste Volkskrant, laat Arnon Grunberg alstublieft nog duizenden Voetnoten schrijven!
Vriendelijke groeten - zeker ook voor de heer Grunberg - van een groot fan.

Riesa van der Hum

 

Red:

Die 1000ste:
De Volkskrant, 28-06-2013, column door Arnon Grunberg

Geboortekaartje

Op mijn geboortekaartje stond: 'Arnon Yasha Yves Grünberg maakt zijn entree op deze wereld bekend en geeft u kleine kusjes.' Het stond er in het Frans, mijn vader was soms een beetje snobistisch.
    De namen van mijn ouders ontbraken, evenals die van mijn zus. Het leek alsof ik geheel uit eigen beweging had besloten om te bestaan. Jaren later zei mijn vader, ik was een jaar of acht: 'Jij bent niet zozeer mijn zoon, je bent je eigen mens. Niemand is van iemand anders.'
    Stiekem wilde ik wel van iemand anders zijn, maar ik begreep dat dat een slecht idee was. Rond dezelfde tijd ontwikkelde ik een interesse voor de keuken. Altijd als ik mijn moeder wilde helpen met de afwas zei ze: 'Jij moet in je kamer gaan nadenken.'
    Met een aan zekerheid grenzend vermoeden weet ik dat ik nooit aan de verwachtingen van mijn ouders heb voldaan.


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]