WERELD & DENKEN
 
 
Bronnen Grunberg

.2010


 

De Volkskrant, 07-11-2011, column door Arnon Grunberg

Klootzak

In zijn recensie zaterdag in de Volkskrant over de biografie van Steve Jobs haalt Bert Wagendorp enkele voorbeelden aan van de originaliteit van Jobs. Zo schijnt hij soms zoveel wortelen te hebben gegeten dat hij oranje uitsloeg. Al eerder had Maureen Dowd in The New York Times bericht dat Jobs ervan hield zijn blote voeten in het bedrijfstoilet te steken. Ook leefde Jobs een tijd in een huis zonder meubelen. Wat zijn voordelen moet hebben.
    Wagendorp noemt Jobs een klootzak, vermoedelijk niet geheel ten onrechte. Zeker is in elk geval dat het ontwerpen van iPads, maar ook het maken van kunst, of het ontwerpen van gebouwen, weinig democratie verdraagt.
    Lezend over Jobs moest ik regelmatig aan Bobby Fischer denken. Milde en minder milde waanzin, genialiteit, en afkeer van conventionele geneeskunde.
    Ze stierven allebei aan kanker, maar Fischer eindigde als een paria en Jobs als een held.


Red.:   Joden 2x
 

De Volkskrant, 10-11-2011, column door Arnon Grunberg

Verrassingsaanval

In onder andere The Guardian, The New York Times en de Volkskrant wordt gespeculeerd over een aanval van Groot-BrittanniŽ, IsraŽl en Amerika, onafhankelijk of gecoŲrdineerd, op Iran om te voorkomen dat dit land een atoombom krijgt.
    Nu is een bepaalde oorlog tegen Iran allang gaande. Denk aan het computervirus Stuxnet en liquidaties van wetenschappers in Teheran.
    Komt er binnenkort een bombardement? The New York Times bericht dat de IsraŽlische luchtmacht een oefening hield op SardiniŽ met de Italiaanse luchtmacht 'onder condities die in IsraŽl niet bestaan'.
    Over verrassingsaanvallen schrijft de pers doorgaans achteraf, het nieuws maakt deel uit van een 'oorlog'. Dat nieuws betekent vooral dat de verrassingsaanval zelf voorlopig niet zal plaatsvinden.
    Afgezien van de vraag hoe erg het is dat Iran een atoombom krijgt. Volgens de militair historicus Martin van Creveld heeft de atoombom meer voor de vrede gedaan dan wie of wat dan ook.


Red.:    Jood: Creveld


 

De Volkskrant, 21-12-2011, column door Arnon Grunberg

Neveneffecten

Oorlog is uit de mode. Daarover schreef Steven Pinker een boek. Op de opiniepagina van The New York Times kwam hij er samen met Joshua S. Goldstein recentelijk op terug.
    Pinker en Goldstein stellen dat de nieuwe oorlogen minder dodelijk zijn dan oudere oorlogen. Ook schrijven ze dat oorlogen vanaf 1945 zelden tot grenscorrecties hebben geleid; oorlog blijkt een weinig effectief middel om politieke doelen te bereiken.
    Deze vooruitgang hangt wellicht samen met de opmars van de bourgeoisie, een product van het kapitalisme. De bourgeoisie ziet weinig in heroÔek en offert haar kinderen ongaarne op, voor welk paradijs dan ook.
    De vitaliteit van de Nederlandse bourgeoisie mag blijken uit het feit dat zelfs bepaald geweld tegen dieren nauwelijks meer geaccepteerd is in Nederland. (Al eet men nog wel wild met Kerst.)
    Ook pacifisme en dierenrechten zijn neveneffecten van het kapitalisme. Dat zouden de antikapitalisten weleens mogen beseffen.


Red.:   Neoliberalisme. Minstens ťťn jood.

Naar Cultuur, gelijkheid  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .