De Volkskrant, 08-03-2012, ingezonden brief van Th. Gregorian .2011

'Franse genocidewet beschermt slachtoffers'

Als ArmeniŽr in Nederland vraag ik mij telkens af waarom journalisten als Bert Lanting (Commentaar, 1 maart) en Ariejan Korteweg (Buitenland, 23 januari) het Turkse recht op vrijheid van meningsuiting verdedigen wanneer het gaat over het ontkennen van de Armeense genocide. Waarom spelen zij advocaat van de duivel?

Deze ontkenning door de Turkse regeringen is juist het bewijs van een voortzetting van een eeuwenoude genocidale politiek. De Turken cultiveren nog steeds een verwrongen beeld van hun eigen geschiedenis. Hoe moet een Turk anders gaan denken als hem vanaf zijn kindertijd op school een geschiedenis wordt voorgeschoteld, waarin Turken supermensen zijn en ArmeniŽrs minderwaardige haatobjecten?

Deze aanpak houdt niet op bij de grenzen van Turkije. Dit gif wordt overal in de wereld verspreid. Herinneren we ons nog de Turks-Nederlandse Kamerkandidaten die wegens ontkenning van de Armeense genocide van de lijsten van het CDA en de PvdA werden geschrapt?

De genocidewet in Frankrijk is een poging dergelijke haatcampagnes een halt toe te roepen. Want bij genocide is dit de laatste fase: het bagatelliseren en ontkennen van feiten en het verdacht maken van de slachtoffers. Ook heft deze wet de ongelijkheid in de behandeling van de slachtoffers van genociden op. Ontkennen van de Holocaust is immers in veel landen al langer strafbaar gesteld, maar het ontkennen van andere genociden niet.

Deze wet is er ter bescherming van alle slachtoffers van genocide. En deze rechtsbescherming lijkt ons ArmeniŽrs en anderen nu weer ontnomen te worden. En dit alleen op basis van politiek opportunisme. 

IRP: 

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]