De Volkskrant, 26-04-2012, ingezonden brief van Menno ten Brink, rabbijn Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam .2011

Lachertje

Een onderzoek gebaseerd op iets meer dan honderd dagboeken, lijkt wel flinterdun te zijn als men wil aantonen dat de Nederlandse Joden en niet-Joden het niet geweten hebben wat er gebeurde met 105 duizend Nederlandse Joden in de Shoa.

Bart van der Boom (O&D, 25 april) zegt niets over de actieve deelname aan de deportaties van de Nederlandse politie, het NS-personeel, de actieve deelname van veel Nederlanders aan de SS, de ambtenaren die o.a. een stippenkaart maakten om de Joden gemakkelijk te lokaliseren en noem maar op. Wist men het geen van allen?

Misschien heeft hij gelijk dat de gemiddelde Nederlander niet instemde met de deportaties, maar hoe is dat de rijmen met het feit dat hij stelt dat 'men wel dacht dat de Duitsers de Joden wilden uitroeien'? Maakt het dan uit, dat je meewerkt, althans je niet meer actief verzet, tegen de deportaties naar het oosten, of mensen direct de gaskamers ingingen, of op termijn uitgeroeid werden? 'Men wist wel van de 'genocide intentie', stelt Van der Boom in zijn studie, maar niet van de 'genocidale praktijk'. Door zijn zogenaamde subtiliteit in zijn benadering, maakt hij dit onderzoek tot een lachertje.

De 'gewone' Nederlanders lieten de Joden niet in steek zegt hij, ze keken geschokt toe, en dachten dat ze hun niet konden helpen. Des te erger Bart van der Boom, ze hebben dus met open vizier de Joden in de steek gelaten en de deportaties laten gebeuren. Wat ben ik blij, dat mijn ouders zijn geholpen om onder te duiken, door mensen die niet geschokt toekeken, die niet dachten dat ze niet konden helpen. Deze in en in goede mensen 'dachten' niet, maar ze 'deden'! Omdat zij Gewone Nederlanders waren die wisten, dat als ze niet zouden helpen, zij zichzelf nooit meer recht in de ogen konden kijken, omdat zij dan indirect hadden meegeholpen aan een massamoord op onschuldige mensen.


Red.:  We hadden er al vast op gerekend: want hoe meer schurkachtigheid bij de Nederlanders, des te meer de joden kunnen bereiken door met de oorlog te schermen - leedwinstNaar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]