De Volkskrant, 03-052012, ingezonden brief van Rabbijn M. ten Brink, Amsterdam .2011

Farce

Ik wil hier graag mijn zorg uiten over de voorgenomen herdenking op 4 mei in de gemeente Vorden. Ik ben geschokt dat na de traditionele 4-meiherdenking, waarbij onze Nederlandse doden van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, ook een gang gemaakt wordt naar de Duitse soldaten op de begraafplaats, met nog wel een lied Brüder reicht die Hand zum Bunde.

Ik vraag me af waarom dit zou moeten op deze zeer emotionele dag, waar wij juist herdenken dat deze Duitse soldaten, als vertegenwoordigers van een extreem misdadig regime dat de grootste massamoord op een volk op zijn geweten heeft, vele verzetsstrijders en goede Nederlanders moedwillig hebben omgebracht.

Mijn woorden hierboven zijn gevoelens die heel sterk leven. Niet alleen bij mij persoonlijk, maar ook als rabbijn en in de joodse gemeenschap van ons land. Wat er in Vorden dreigt te gebeuren, na de enorme commotie over 'het gedicht' op de Dam, doet de vraag opkomen waarom men dit wil, uitgerekend op 4 mei.

Er zijn vele dagen in het jaar waarop wij de hand kunnen uitsteken naar de Duitsers (in mijn synagoge in Amsterdam hebben wij enkele weken geleden de Duitse ambassadeur op bezoek gehad in vriendschap en harmonie). Met deze actie wordt onze gemeenschap nog verder vervreemd van de oprechte herdenkingen van de echte slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Dit is weer een volgend hoofdstuk in het veralgemeniseren van 4 en 5 mei, waarbij de inhoud een farce aan het worden is dankzij Vorden.

Amsterdam


 

Red.: 

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]