De Volkskrant, 13-05-2013, door René Cuperus, cultuurfilosoof .2010

Herdenkingsleed

Tussentitel: Oorlog en bezettingstijd zijn nog maar half verwerkt

Schrik niet. Ik kom nog even terug op 4 en 5 mei. Ik zondig daarmee tegen het ritueel dat we voorafgaande aan 4 en 5 mei een hoogoplopend dispuut hebben over aard en karakter van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, om er daarna weer een jaar onze mond over te houden. Daar breek ik mee, nu de M nog in de maand is.

In mijn naïviteit dacht ik altijd dat 4 mei over Anne Frank en Bergen-Belsen gaat. Over het kindermonument in Kamp Vught. Over verzetsmensen als Hannie Schaft en Pim Boellaard. Over Putten en onderduikverleners. En over professor Cleveringa.

Op 4 mei staan we letterlijk twee minuten stil bij bezetting, vervolging en verdelging (J. Presser). En bij collaboratie, accommodatie, schuldig omstanderschap en verzet. Ik dacht dat dit allemaal samenkwam in de Nationale Dodenherdenking. Dat die daarover gaat. Maar hoe meer geruzie er over 4 en 5 mei is, des te duidelijker wordt het dat op 4 mei helemaal niet herdacht wordt wat herdacht zou moeten worden.

Ik heb nog eens goed opgelet bij de plechtigheid op de Dam. Het woord Joodse Nederlanders valt niet. Evenmin Holocaust of Shoah. Wel is er voor alles en iedereen een krans. Het herdenken van de nationale doden wordt nogal ruim opgevat. Herdacht wordt iedereen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord. Er zijn nog net geen kransen voor verkeersdoden, aidsslachtoffers en slachtoffers van huiselijk geweld.

Wat vooral opvalt is de sterk militaire inkleuring van de herdenking, en dat in een land met een tamelijk bescheiden militaire traditie. Veel uniformen, veel kransen voor militairen, van Indië tot en met de naoorlogse vredesmissies.

Dit past helemaal bij de ontstaansgeschiedenis van de Nationale Dodenherdenking, waarbij van oudsher een sterk accent lag op 'de voor het Koninkrijk gevallenen' en 'de door oorlogshandelingen getroffenen': militairen en verzetsmensen. Zij werden vermeld op de 'Erelijst der Gevallenen'. Anne Frank stond daar niet op.

Men heeft zich nooit goed raad geweten met de categorie 'burgerslachtoffers'. Met de slachtoffers van nazi-terreur en antisemitische genocide. Het heeft - schokkend, maar waar - tot ver in de jaren zestig geduurd voordat de Joods-Nederlandse slachtoffers van de Shoah voor herdenking in beeld kwamen.

Deze 'vergeten doden' vormen een onderdeel van wat de historicus Isaac Lipschits wel De Kleine Shoah heeft genoemd, de kil-onverschillige behandeling van Joodse Nederlanders ná de oorlog.

Wie de afgelopen 4 mei-plechtigheid ziet, moet constateren dat men tot op de dag van vandaag eigenlijk nog altijd geen vanzelfsprekende plek voor de Shoah bij de Nationale Dodenherdenking heeft gevonden. Dat is een extra pijnlijke vaststelling, nu de druk van nieuwe generaties om de zogenaamd uitgebluste 4 mei-traditie nieuw leven in te blazen steeds sterker wordt.

Men wil de Nationale Dodenherdenking multiculturaliseren en Europeaniseren. Men wil zichtbare verzoening met 'de daders', Duitsers en 'foute' Nederlanders. Een weinig gezagvol, zwabberend Nationaal Comité 4 en 5 mei toont zich daar gevoelig voor, misschien omdat het, zoals Vrij Nederland-journalist Max van Weezel laatst op de radio zei, vooral uit bestuursbobo's bestaat, zonder fijnzinnige antenne voor de morele pijn van de oorlog.

'Nu de ooggetuigen aan het uitsterven zijn, kan de oorlog met pensioen.' Deze uitspraak, ooit gedaan door een omhooggevallen topambtenaar, is een domme misvatting. Hoe kortzichtig en oppervlakkig wil men het hebben? Oorlog en bezettingstijd zijn nog maar half verwerkt. Hedendaagse historici als Ies Vuijsje, Chris van der Heijden en Bart van der Boom twisten nu nog over goed, fout en grijs. Over de kennis van 'gewone Nederlanders' over de Holocaust, een debat over schuld en medeplichtigheid.

Bovendien is het zaak extra waakzaam te zijn nu de cocon waarin we ons met de littekens van de Tweede Wereldoorlog lange tijd geborgen wisten, is opengebarsten. De magie van de naoorlogse periode van Europa lijkt te zijn opgebruikt. De demonen van de geschiedenis keren weer terug.

Nederland blijft slecht in herdenken. Waar is ons Holocaust Monument, waarbij stilgestaan kan worden bij de 'verdelging van het Nederlandse jodendom'? Waar is het monument tegen collaboratie en passief omstanderschap? En waar staat het Srebrenica Monument precies?Reacties:Zippzz
Monument vrouwen Ravensbruck, Monument Westerbork, Monument Auschwitz door Jan Wolkers.. René, kijk nog eens goed rond. Nederland kent vele monumenten waar iedereen die wil kan gedenken. Het hele jaar door.


Aan het laden ...

18/05/13 11:40
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Wjager
@Vileine: Er moet niet herdacht worden vanwege het lijden, maar om herhaling te voorkomen. In Bosnië en Rwanda hebben wij gezien dat zaken waarvan wij na WOII zeiden: "Dit nooit meer", toch weer plaats vonden. Haat en genocide alleen omdat de ander tot een andere etnische groep behoort. Ook op dit forum zie je regelmatig dat mensen de politiek van de staat Israël misbruiken om hun haat tegen alle joden te uiten. Dus de sendimenten om mensen alleen vanwege hun afkomst te haten, zijn er nog steeds


Aan het laden ...

16/05/13 11:42
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Vileine
Wjager: ook u kunt blijkbaar loeiveel informatie halen uit 1 enkele stelling: dat het jodendom is gebaseerd op lijden en dat ik vind dat ze daar es mee moeten stoppen. Ik ben redelijk bijbelvast en het verhaal over Abraham, Isaak, Jozef, Mozes en de hele Joodse lijn ken ik heus. Dat de WOII meerdere groepen trof; ook bekend. Dat de het uniek was, idem. En juist daarom: stop met herdenken van lijden. Stop hangen in lijden. De joden zijn vrij - leef en stop met zeuren. Red bijv de kindjes in Syrië


Aan het laden ...

15/05/13 11:34
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Multatuli
Het Anne Frank Huis te Amsterdam, Kamp Westerbork, Monument der verloren kinderen te Vught, het Auschwitzmonument te Amsterdam, De Hollandsche Schouwburg te Amsterdam, Familieportret te Woerden. Is het niet prachtig dat er juist zoveel monumenten zijn, verspreid door het hele land en vaak zo persoonlijk. Voor mij hoeft er geen groots opgezet nationaal monument te zijn of te komen. Juist in kleinschaligheid kun je de stilte van het leed beseffen en herdenken.


Aan het laden ...

15/05/13 03:37
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
jongleerbeer
Het grootste gevaar van herdenken is dat het oppervlakkig wordt. Het is niet alleen de Holocaust of de landing in Normandië. Er zijn genoeg kleine gebeurtenissen die bijna vergeten zijn.


Aan het laden ...

15/05/13 00:06
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Wjager
@Vileine: Met Uw uitspraak dat het Jodendom is gebaseerd op dit lijden bewijst U niet alleen dat Heerjansdammertje gelijk heeft als hij meldt dat U weinig weet van WOII, maar dat Uw gehele historische kennis wat gaten vertoont. Immers, het Jodendom bestaat al meer dan 7.000 jaar en zowel Christendom als Islam zijn grotendeels hierop gebaseerd. En het is uw goede recht om kinderen waar ook te wereld te herdenken, maar de Holocaust was vrij uniek omdat geprobeerd werd hele volkeren uit te roeien.


Aan het laden ...

14/05/13 17:10
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Louk van der Sloot
Wouterfr, . U hebt volkomen gelijk met uw opmerking over de slachtoffers van de ARBEITSEINSATZ. Deze jonge mannen en mannen, die door razzia's van de straat werden geplukt hebben een afschuwelijke tijd gehad in Duitsland. Mijn oudste zwager werd gedeporteerd naar Wittenburg bij Berlijn, een cellulosefabriek. Honger, gevaarlijk werk, doorlopend bombardementen, op sterven gelegen. Niemand denkt daaraan. Steeds maar weer het alleenrecht opeisen van slachtofferschap, doet onsympathiek aan.


Aan het laden ...

14/05/13 16:07
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
koolhydraten
De reactie van@vileine 14/05/13 14:16 laat mooi zien hoe de slachtoffers van het nationaal socialisme,de Joden, langzaam in dader veranderden. Want het socialisme vond nieuwe heldinnen in de jongere generatie moslima's die zich af zetten tegen westerse agressie, hedonisme, materialisme en geldzucht'. Hoe mooi is het leven' zou Theo van Gogh zeggen.


Aan het laden ...

14/05/13 15:18
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
wouterfr
Waarom geen gedenkplaats voor mijn vader en heel veel andere mannen die in de oorlog voor de "ARBEIDS EINZATS" naar Duitsland zijn gevoerd en waarvan velen niet zijn teruggekomen. Daar hebben zij onder erbarmelijke en verschrikkelijke omstandigheden geleefd hun jeugd, toekomstdromen en kunnen lachen verloren. Maar ik hoef geen gedenkplaat, want het beeld van de rijen mannen en huilende vrouwen in de straat staat na zo'n 70 jaar nog steeds in mijn geheugen gegrift.


Aan het laden ...

14/05/13 14:50
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Mike_DB_
Dat al de moreel zelfgenoegzame Nederlanders dol zijn op dode Joden weten we zo onderhand wel. Meer uitingen van liefde voor dode Joden zijn niet nodig, wat mij betreft. De heroïsche Nederlandse strijd tegen 'de fesjiste', vooral gevoerd van de jaren 60 t/m jaren 80, hebben we nu ook wel gezien. Maar weer snel verder met 't multi-levensbeschouwelijk overleg met 't Moslim Broederschap bestuur van de door Saudi-Arabië gefinancierde plaatselijke moskee. Ook hartstikke nobel.


Aan het laden ...

14/05/13 14:44
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Ko van Aantjes
'Waar is mijn verjaardagskadootje' zei Rupsje Nooittevreden op hoge dreinende toon.


Aan het laden ...

14/05/13 14:33
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Vileine
@heerjansdammertje: waaruit concludeert u dat ik zo weinig weet over de WO11, de aanloop daartoe en de afloop ervan? Ik heb mijn kennis daarover nergens tentoongespreid. Wat ik wel heel graag laat weten, en wat feitelijk bekend is, is dat het blijven hangen in lijden nooit iets moois/goeds brengt. En kom op, het jodendom is gebaseerd op dit lijden. Dat ze er maar eens mee stoppen. Nogmaals: mijn stille 2 minuten gedenken de kinderen in syrië die gemarteld sterven. Dat is nu. Dat is NU.


Aan het laden ...

14/05/13 14:16
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
koolhydraten
Volledig eens ben met Cuperus' Screbrenica monument, maar waar is het verband met de Jodenverdelging waarop hij de herdenking in dit artikel juist lijkt te willen her-focussen.


Aan het laden ...

14/05/13 13:22
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Nog1
Wat een dom artikel, dat ben ik van Thomas niet gewend; De holocaust wordt niet op 4 mei, maar op de laatste zondag van januari herdacht. Dat gebeurt niet op de dam maar bij het Spiegelmonument...Waar Thomas om vraagt bestaat dus al, zowel het monument als de herdenking.


Aan het laden ...

14/05/13 12:30
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Giordano Bruno
Citaat: Rob80, Voor zover ik weet waren de joden waar het hier over gaat gewoon Nederlanders. Ze kunnen dus prima herdacht worden tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Door er een apart monument voor op te richten wordt indirect beweerd dat ze geen Nederlanders waren, maar een ander volk. === Reactie: Conclusie: het probleem ligt dus aldaar: men beweerd én hetzelfde te zijn, én anders. Al naar gelang het beter uitkomt. Dat leidt op den duur tot problemen met de rest van de bevolking.


Aan het laden ...

14/05/13 12:08
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Louk van der Sloot
Weer zo iemand die moet bewijzen hoe voortreffelijk hij is. Eerst die Sander Terphuis, nu de streng kijkende Rene Cuperus, medewerker van de Wiardi Beckmanstichting. We schijnen ons doorlopend in het stof te moeten werpen. Tip: als dit uitgemolken is, dan kan de heer Cuperus de slavernij als onderwerp nemen. Ook iets waarbij hij ons een schuldig gevoel kan geven. Ook iets waar 98 procent van de Ned. bevolking geen schuld aan had, maar schuldig zullen wij ons voelen. Daar gaat het om.


Aan het laden ...

14/05/13 12:07
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
wouterfr
"Zij werden vermeld op de 'Erelijst der Gevallenen'. Anne Frank stond daar niet op" .Wat te denken van het Anne Frankhuis, wat het hele jaar toch door heel veel mensen bezocht wordt en die zodoende geconfronteerd worden met de verschrikkingen van de oorlog en voor degene die het graag uniek willen ook de Shoah. Hebben we niet in onszelf de mogelijkheid om op elk willekeurig moment te gedenken wie we willen en niet alleen op de 4e mei.


Aan het laden ...

14/05/13 11:45
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
@leibele
De Hollandse Schouwburg is het holocaust monument. Rene Cuperus had dit kunnen weten. Maar de gemeente Amsterdam en de Staat vind het te duur. Dit monument is daarom deel geworden van het Joods Historisch Museum en bezoekers van de Hollandse Schouwburg moeten nu betalen voor een bezoek aan dit monument. En dat is schandalig.


Aan het laden ...

14/05/13 11:36
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Tjebbe van Tijen
Bewaar ons voor een Holocaust monument. De HuichelHollander blijft oppermachtig. De Joden ghettoplanningskaarten van het Bureau voor de Statistiek en Publieke Werken van de Gemeente Amsterdam hangen noch in het Joods Historisch Museum, noch op het Stadhuis, noch in de Hollandse Schouwburg. De hoge ambtenaren betrokken bij de deportatie zijn gewoon blijven zitten na de oorlog. Historica Nanda van der Zee die dat uit de doeken doet is op de zwarte lijst gezet. Vergeten Monument van staatswege.


Aan het laden ...

14/05/13 11:19
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Rob80
Voor zover ik weet waren de joden waar het hier over gaat gewoon Nederlanders. Ze kunnen dus prima herdacht worden tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Door er een apart monument voor op te richten wordt indirect beweerd dat ze geen Nederlanders waren, maar een ander volk. Bovendien is het niet waar dat er op scholen geen aandacht wordt besteed aan de holocaust of slavernij. Beide onderwerpen zijn op mijn middelbare school uitvoerig behandeld. En dat is toch al 15 jaar geleden.


Aan het laden ...

14/05/13 10:52
Louk van der Sloot
Er zijn al genoeg holocaustmonumenten. Maar als het is om te gedenken, zet er nog maar een bij. Als het de bedoeling is, dat ons schuldgevoel moet worden aangewakkerd, dan niet. Wie het boek WIJ WETEN NIETS VAN HUN LOT heeft gelezen, weet dat de Nederlander wel wist dat de joden niets prettigs te wachten stond, maar dat er vernietigingskampen bestonden, dat wisten de Nederlanders niet. Ook de joden niet. De ambtenarij had de voortreffelijke bevolkingsregisters moeten vernietigen, achteraf gezien


Aan het laden ...

14/05/13 10:31

 


Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Giordano Bruno
Nederland heeft geen holocaust gepleegd en Nederland was niet in Srebrenica. Een holocaust museum is iets voor Duitsland en Israël, en een Srebrenica-monument is iets voor Bosnie en Saoedi-Arabie.


Aan het laden ...

14/05/13 10:21
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
nickname too
René heeft gelijk, de dodenherdenking is te complex geworden.Het klopt,de holocaust is het grootste onrecht,dat heeft plaatsgevonden.Niet eens ben ik met die schuldige omstanders of Srebrenica.Nederlanders zijn beide oorlogen niet begonnen.Ook helden beginnen weinig, tegen een overmacht.Een holocaustherdenking op 4 mei.Daar valt alles voor te zeggen.De focus is duidelijk.Zoiets mag nooit meer.Daar moeten alle partijen aan werken.Er valt nog zo veel te doen.Niet,alleen in Nederland.


Aan het laden ...

14/05/13 09:41


14/05/13 09:41Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .koolhydraten
Een monument nee, want Joodse slachtoffers van het nationaal socialisme werden werden langzaam dader. De nagel in hun doodskist waren de 'multiculturele' slachtoffers van Israel én het kapitalisme, waar Joden, óok niet gek, goed in zijn. Dat maakte hen weer tot de 'bron van alle kwaad, gelieerd aan het Amerikaans Joods Christelijk kapitalisme. Het socialisme vond nieuwe helden in de nieuwe generatie moslima's die "westerse agressie en hedonisme" verwerpen. Theo zou zeggen: Hoe mooi is het leven.


14/05/13 09:31Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Baffo
Is he took niet zo dat de nationale dodenherdenking zo langzamerhand een veel te abstract begrip is? Ik ben opgegroeid in een dorp, waar op de begraaflaats 4 engelse en 1 canadese vliegenier en een slachtoffer uit het verzet begraven zijn. Op vier mei liepen we als schoolkinderen "de stille omgang" om bij de graven 2 minuten stil te zijn. Tot op de dag van vandaag herdenk/eer ik op 4 mei deze slachtoffers van amper in de twintig. Niet meer en niet minder.


14/05/13 08:38Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .LodroRigdzin
Als reactie op Cuperus' ongeinformeerdheid: het monument voor de Shoah is natuurlijk de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, waar joden jaarlijks Jom Ha Shoah herdenken, een datum die gewoon is opgenomen in de joodse religieuze kalender. Het is verder natuurlijk gewoon een feit dat er onevenredig veel joodse Nederlanders oorlogslachtoffer waren en dit met stilzwijgend toekijken van hun buren, collega's, kennissen etc.


14/05/13 05:45Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .A. Doorgeest - Rotterdam
Hoewel ik het in hoofdlijnen alleen maar eens kan zijn met de woorden van Cuperus, dient er toch één kanttekening te worden gemaakt: in voormalig doorvoerkamp Westerbork is er lange tijd geleden, ik vermoed in de jaren '80 of '90, een veld aangelegd met rechtopstaande rode bakstenen met een metalen schildje daarop met de namen van alle gedeporteerde en vermoorde Joodse Nederlanders. Deze vlakte kan gezien worden als ons Nationale Holocaust Monument. Waardig, gepast en adequaat dit monument.


14/05/13 03:13Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Dirk-Jan88
Naar mijn weten is er in Amsterdam wel degelijk een monument dat de Shoah herdenkt, of in ieder geval de mensen die in Auswitchz zijn omgkomen. Het is de glazen plaat met de gebroken hemel van Jan Wolkers en het staat in het Wertheimpark, vlakbij de Hollandse Schouwburg vanwaar de Amsterdamse Joden zijn weggevoerd tijdens de oorlog. . Verder vind ik het een goed artikel van René Cuperus. Zodra we de geschiedenis beginnen te vergeten, ontstaat de mogelijkheid dat we hem gaan herhalen.


14/05/13 00:47Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .daniel37
"Berouw en bezinning hoort te komen van de daders...", aldus burtofprey. En wie zijn 70 jaar na dato de daders? Ikzelf verdom het om als 'dader' te worden weggezet: dat ruikt gevaarlijk naar erfzonde en dergelijke lulkoek. Eenzelfde redenering kan ik trouwens ook loslaten op de slachtoffers.


13/05/13 23:47Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .OpinieszijnopiniesmaarzekergeengeenFeiten
#burtofprey# Niet met je eens. De hoogste vorm van berouw en bezinning ligt hem in het vergeven van de zondaar en beseffen dat deze niet wist waarmee die zich bezig hield.Alles hoe erg dan ook tot jezelf kunnen nemen is het hoogst haalbare,en uiteindelijk het meest transcenderende kracht on de dader de kans te geven zichzelf te bevrijden zodat onrecht en onvrede zich kunnen oplossen in de mensheid! . Toen was toen NU=NU het verleden is dood!!


13/05/13 23:19Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .burtofprey
@ De Vlier . . Hoezo moeten de joden het initiatief tonen voor een holocaustmonument? Berouw en bezinning hoort te komen van de daders en niet de slachtoffers. Bovendien zijn er in Nederland bijna geen joden meer omdat ze allen toen uitgemoord zijn, en de paar die overleefden was alles afgenomen.


13/05/13 22:45Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Ben Oversgi
U speelt onwetendheid? . Het momument op de Dam is er voor alle gevallenen. Uiteindelijk is er in de oorlog wel meer gebeurd dan alleen de jodenvervolging. . In Westerbork is er een momument voor de afgevoerde bevolkingsgroepen zoals de Joden, Homo's, Zigeuners, Sinti.


13/05/13 22:30Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .kortdoordebocht
Mensen die een joods monument willen zien,ga naar Berlijn.Daar staat op de juiste plaats een prachtig monument. . Een paar jaar geleden heb ik het bezocht.Daarna heb ik ook het joods museum bezocht.Als mens ben ik naar binnen gegaan maar eruit gekomen met strek antisemitische gevoelens. Ik heb nog twee dagen gezocht naar een Armeens museum, een USA museum, een Frans, Turks en Palestijns museum etc, maar niet gevonden. Joden weten zich altijd te onderscheiden, maar dat is ook hun tragedie.


13/05/13 22:28Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .curio
Er zouden inderdaad veel meer herdenkingsmonumenten moeten komen. Niet alleen voor de holocaust, maar ook voor de slavernij, de kinderarbeid, de inquisitie, de koloniale onderdrukking, politionele acties. Onrecht dient duidelijk onder de aandacht van de huidige en volgende generaties nederlanders gebracht te worden.


13/05/13 22:02Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Ko van Aantjes
De joodse PR machine draait onverminderd door. We willen dit en we willen dat. We willen zus en we willen zo. Je zou bijna een palestijns nu monument oprichten. Modulair zou een goed idee zijn. Kunnen we het actueel houden en vaak uitbreiden.


13/05/13 21:49Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Heerjansdammertje
Vileine, . . Het spijt me te moeten zeggen, u heeft bitter weinig kennis van de jaren dertig, WOII en de jaren nadien.


13/05/13 21:48Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .zelf op onderzoek uit
Goede geschiedenislessen geven ! Wat is er precies gebeurd ? Wie steunde wie (financieel) ? Wie kende wie en ging bij elkaar op bezoek (elite) ? Wie werden er eigenlijk beter van de oorlog ? En ook hoe zitten de oorlogen van tegenwoordig in elkaar ? Welke belangen ? Wie steunt wie en waarom ? etc etc.


13/05/13 21:46Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Roberto1971
Goed artikel: dat monument moet er snel komen. compliment voor de timing.


13/05/13 21:42Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .iRENEBAL
Wie de afgelopen 4 mei-plechtigheid ziet, moet constateren dat men tot op de dag van vandaag eigenlijk nog altijd geen vanzelfsprekende plek voor de Shoah bij de Nationale Dodenherdenking heeft gevonden, schrijft columnist René Cuperus. . . Dat komt, Rene, omdat die monumenten overal staan, tot in het kleinste dorpje.


13/05/13 21:23Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Impeccable
Herdenkingscliëntelisme. Voor iedere groep gevallenen een eigen monument opdat ieder herdacht kan worden. Uiteindelijk moet de burger dan kiezen uit vele plichtplegingen. Er zijn al meerdere joodse herdenkmonumenten. Maar het moet natuurlijk een groot mediaspektakel zijn voor de holocaust. Het gevolg is partij kiezen; dat is waar de joods-sympathisanten in werkelijkheid op uit zijn. Gevolg daarvan is dat ons koningshuis enkel de nationale doden herdenkt, ze kijkt wel uit partij te kiezen.


13/05/13 21:06Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .HALOWAP
Amsterdam zelf ...lijkt me al een heel aardig holocaust-monument. Waar ter wereld is er meer ruimte voor afwijkend gedrag en waar word je meer gepamperd.. zelfs ook bij volslagen a-sociaal gedrag..? Als dat geen mooie wraak op de nazis is!!! Hypocriet voor z!n monument staan is ook niet alles..lekker zo laten dus!


13/05/13 21:05Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .rope88
Ja, als we monumentjes op gaan richten om Nederlandse wandaden met schuldig gemoed te herdenken dan wordt het wel wat druk. Als we monumentjes op gaan richten om haat en zieligheid te kanaliseren kunnen we aan de gang blijven. In Rotterdam staat nu een muur met de namen van weggevoerde Rotterdamse Joodse kinderen. Als je die namen vervangt door de namen van omgekomen Palestijnse kinderen is die muur te klein. De volgende generatie schuldig geweten aanpraten uit politiek motief? Lijkt het wel op.


13/05/13 21:03Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
OpinieszijnopiniesmaarzekergeengeenFeiten
2'Wie zijn wij om het Mysterie te veroordelen.Wij zijn poppetjes en moeten vergeten en vergeven.De ene keer doen wij een ander onbedoeld,onwetend of zelfs of onder dwang wat aan en de andere keer andersom. . Het is nog altijd het Goddelijk spel wat zichzelf speelt.Pas als wij de ernst kunnen doorbreken door de ernst niet meer zo ernstig te betrachten,verbreken we de zegel van de ernst die een open en vrij boek wat het leven zou moeten zijn ook zo te laten ZIJN IN VREDE VOOR IEDEREEN !!


13/05/13 21:02Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .OpinieszijnopiniesmaarzekergeengeenFeiten
1;levend in een spiritueel centrum in de CH bergen voor alle wereld religies hakte ik hout voor verschillende huizen.Ik kreeg hulp van 2 lieden die kort verbleven.Ik werkte in eigen hoog tempo en beviel hen niets nog tempo nog anders kwantiteit.Later klaagde zij over mij alsof zij slaven waren. .S'nachts kreeg ik een visioen en zij waren 2 ss'ers die mij als partizaan bevroegen tot later executie zou volgen.Kijk we zijn allemaal op zoek naar Shiva,God Shekinah en de rest is toneel.


13/05/13 20:57Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .hveluwen
We zouden Kamp Westerbork kunnen uitroepen tot Holocaust Monument. Dit kamp is nog voor de oorlog/bezetting door de Nederlandse overheid opgericht om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te sluiten omdat ze als ongewenste vreemdelingen werden verklaard. Opgesloten en bewaakt door Nederlandse ambtenaren. De Duitsers vonden in Nederland al de complete logistieke basis voor hun Endlösung. Met medewerking van de NS en over-ijverige Nederlandse registrerende ambtenaren, politie en marechaussee.


13/05/13 20:50Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Nieuwsrat
De Joodse Gemeinschaft war slechts slachtoffer van de Germaanse Gründlichkeit gerelateerd aan het Duitse Hof! . Ik heb niet voor niets gesuggereerd dat Máxima haar echtgenoot alleen naar het Nationale Monunument op de Dam had moeten laten lopen!


13/05/13 20:33Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Heerjansdammertje
Helemaal mee eens met Rene Cuperus. Ik heb zelf een klein onderzoekje gedaan naar het voormalige joodse werkdorp in Nieuwesluis/Slootdorp. Als je ontdekt hoe, in feite over het "hoofd" van de geschiedenis/gebeurtenissen heen er met het monument, dat is het voormalige gemeenschapshuis zelf, is gesold, dan weet je ook direct hoe moeizaam Nederland met haar eigen verleden maar kan omgaan.


13/05/13 20:20Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Nieuwsrat
Ik reageer nu even vers van de lever en kom daar later vast en zeker meer genuanceerd op terug. Nederland heeft altijd in een Germaanse cultuur geleefd,eerst als Republiek mede dankzij een Duits Graafschap en een geërfd princelijk recht om een leger te voeren en te onderhouden tegen een Spaanse Koning en overheerser. Destijds, in de tijd van DE REPUBLIEK werden alle religiueuze denominaties door de Prins geëerbiedigd, uiteraard ook uit eigenbelang. . De Joodse gemeenschap is niets tekort gekomen!


13/05/13 20:13Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .fahrenheit
Cuperus slaat de spijker op de kop. Het is te hopen dat het Nationaal Comité 4 mei dit artikel leest en het ter harte neemt.


13/05/13 20:06Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .WInk12
Waarschijnlijk ontbreekt een Holocaust monument en ook de specifieke herdenking omdat dan de bijdrage van de Nederlandse overheid, politie en ook de Joodse raad weer wordt opgerakeld.


13/05/13 19:54Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .NL4ever
Een Holocaustmonument zou een hoeksteen van onze vaderlandse geschiedenis moeten zijn. Echter, door de holocaust zeer abstract in de herdenking te zetten ontloopt men de vraag wat de Nederlandse rol bij de holocaust was. Eigenlijk een heimelijke ontkenning dus.


13/05/13 19:41Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .naamtve
"Nu de ooggetuigen aan het uitsterven zijn, kan de oorlog met pensioen." Met deze uitspraak kan ik het alleen maar eens zijn. De oorlog kwam bijna 70 jaar geleden ten einde. Het zou goed zijn als Nederland niet eindeloos blijft doorzeveren over aangedaan leed, hoe verschrikkelijk ook. In België herdenkt men de Eerste Wereldoorlog, bijna 100 jaar geleden geëindigd. Daar slaagt men er wel in, niet langer over doden, leed en verschrikkingen van toen te spreken. Een voorbeeld voor Nederland? Ja!


13/05/13 19:31Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .Doekle Kip
Het is intriest dat zoveel mensen blijvend willen 'profiteren' van al de ellende die hen is overkomen. Dit roept steeds meer weerstand op in de samenleving en als het dat dan doet antwoorden zij met "zie je wel!".


13/05/13 19:26Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .KaJeHa
Op vier mei om acht uur des avonds praat en beweeg ik altijd twee minuten lang ononderbroken. Alleen maar om te protesteren tegen die verrekte discussie die aan die dag vooraf gaat. Je kunt erop gaan zitten, Cuperus.


13/05/13 19:23Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .De Vlier
Zou ons Holocaustmonument niet in de aller- en allereerste plaats het resultaat moeten zijn van een joods initiatief? Waar is dat initiatief? Waarom is dat altijd uitgebleven? Omdat het zich niet verdraagt met slachtofferschap, omdat de joden toch een zeer prominente plaats in de herdenking hebben, omdat er geen monument voor de homo's is, of voor de Roma's, of enzovoorts? Hoe zit dat eigenlijk, meneer Cuperus?


13/05/13 19:19Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .

==========================================

Citaat: Rob80, Voor zover ik weet waren de joden waar het hier over gaat gewoon Nederlanders. Ze kunnen dus prima herdacht worden tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Door er een apart monument voor op te richten wordt indirect beweerd dat ze geen Nederlanders waren, maar een ander volk. === Reactie: Conclusie: het probleem ligt dus aldaar: men beweerd én hetzelfde te zijn, én anders. Al naar gelang het beter uitkomt. Dat leidt op den duur tot problemen met de rest van de bevolking.IRP:   


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]