De Volkskrant, 07-01-2012, ingezonden brief van .2011

'Laat alsjeblieft die excuses nu maar zitten'

Manfred Gerstenfeld hekelt de onverschillige houding van het oorlogskabinet-in-ballingschap en van het huis van Oranje jegens de moord op de Nederlandse Joden.

De ex-ministers Zalm en Borst menen dat excuses daarvoor van de huidige regering op hun plaats zouden zijn.

Volgens ons zouden die excuses echter slechts weinig Nederlandse Joden gelukkig maken. De doden komen er niet mee terug, de positie van de Joodse minderheid zou er echt niet door verbeteren en wie zou het morele recht hebben de excuses te aanvaarden?

Bovendien kan de regering dan wel aan de gang blijven.

De rechtspraak na de oorlog was vaak zeer onrechtvaardig, mede doordat de rechterlijke macht, die in de oorlog zo rot was als een mispel, na de oorlog niet noemenswaardig gezuiverd werd.

Bij de behandeling van de Joodse oorlogswezen zijn immense fouten gemaakt, vaak gebaseerd op een triomfalistische christelijke visie van de toenmalige ministers.

De terugkeer van de beroofde en berooide Joden uit de kampen en de onderduik naar de Nederlandse samenleving werd zeer bemoeilijkt door een uiterst formalistische ambtenarij.

De Nederlandse Joden werden vůůr de oorlog gedwongen om te betalen voor de bouw van Kamp Westerbork waar Duitse refugiťs moesten worden opgevangen, asielzoekers die een regime trachten te ontvluchten dat uit was op hun vernietiging. Waarom? Omdat de refugiťs grotendeels ook Joden waren.

Zelfs een officiŽle jaarlijkse herdenking, specifiek van de vermoorde Joden, kon er nooit vanaf. En zo zijn er nog wel wat zaken waarvoor excuus zou kunnen worden aangeboden.

Maar laat alsjeblieft die excuses nu maar zitten, want daar heeft niemand meer wat aan.

Waar we als minieme Joodse minderheid wel wat aan zouden hebben, is financiŽle hulp van de Haagse overheid bij de structurele beveiliging van onze instituten. Dat we die beveiliging nodig hebben, is al treurig genoeg maar dat de Haagse overheid tot nu toe heeft geweigerd ons grondrecht op veiligheid serieus te nemen en de Nederlandse Joden voor alle kosten laat opdraaien is ronduit onrechtvaardig.

Liever geen gratuite excuses over onverschilligheid dus, maar tastbare ondersteuning als uiting van betrokkenheid.

Ron van der Wieken, Rosa van der Wieken-de Leeuw, AmsterdamDe PVV wil dat premier Rutte excuses aanbiedt wegens de lakse houding van de regering ten aanzien van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aanbieden van excuses voor iets, dat vroegere regeerders hebben gedaan of nagelaten, heeft echter geen zin.

Beter zou het zijn als onze regering kritiek levert op IsraŽl, dat zijn Palestijnse buren (en de Palestijnse bewoners van de Joodse staat) onmenselijk behandelt.

Ziet zij die waarheid nu onder ogen, en handelt zij ernaar, dan hoeft over tien, twintig, vijftig jaar niet weer over het, achteraf, aanbieden van excuses te worden nagedacht.

Hanneke de Wit, Broek in Waterland

 

IRP: 


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]